Dostupni linkovi

Trump punudio mjesta šafa CIA i državnog tužioca Pompeou i Sessionsu


Mike Pompeo (l) kandidat za šefa CIA, Michael Flynn(s) savjetnik za nacionalnu sigurnost i Jeff Sessions(d) kandidat za državnog tužioca SAD
Mike Pompeo (l) kandidat za šefa CIA, Michael Flynn(s) savjetnik za nacionalnu sigurnost i Jeff Sessions(d) kandidat za državnog tužioca SAD

Izabrani predsjednik SAD Donald Trump, kako javljaju mediji, ponudio je mjesto šefa CIA -e konezrvativnom republikanskom kongresmenu iz Kanzasa Mikeu Pompeou, a senatora iz Alabame, Jeffa Sessionsa pitao je da preuzme funkciji Glavnog državnog tužioca.

Senator Sessions, bivši tužilac, izabran u američkom senatu 1996., bio je jedan od najbliskijih saveznika Donalda Trumpa tokom kampanje, navodi BBC.

U međuvremenu je penzionisani general potpukovnik Michael Flynn, prihvatio poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Obojicu, navodi BBC, prate kontroverze u vezi sa njihovim gledištima o važnim temama. Još se ipak očekuje da Trump potvrdi ova namještenja, iako su zvaničnici zaduženi za tranziciju vlasti, uz uslov anonimnosti, rekli da su i Sessionsu i Flynnu ponuđena mjesta u budućoj administraciji.

Konzervativnom republiknancu, Mikeu Pompeou, ponuđena je uloga šefa Centralne obavještajne agencije (CIA).

Ipak, portparol Republiknskog nacionalnog komiteta (RNC) Sean Spicer, koji učestvuje u Trumpovoj predsjedničkoj tranziciji, nije za CNN htjeo potvrditi ove navode.

"Dok Donald Trump to ne kaže, nije zvanično" rekao je Spicer.

Sessions i Flynn su bili bliski saveznici Trumpa od početka njegove kampanje i dijele njegove mnogobrojne kontroverzne stavove.

Sessons se protivi bilo kakvoj legalizaciji migranata bez dokumenata i bio je vrlo entuzijastičan u podržavanju Trumpovih obećanja da će izgraditi zid na granici sa Meksikom.

General Flynn, je glasan kritičar Obamine administracije od kada je otpušten sa mjesta direktora Odbrambene obavještajne agencije (DIA) 2014.

Saglasan je sa Trumpovim prijedlogom da treba ponovo pregovarati sa Iranom u nuklernom sporazumu, ojačati veze sa Rusijom i intenzivirati borbu protiv islamskih ekstremista.

Kongresmen iz Kanzasa, Mike Pompeo prvobitno je podržavao Marca Rubia kao reublikanskog kandidata za predsjednika SAD-a, ali je podržao Trumpa nakon što je osvojio nominaciju. I on je bio žestoki kritičar Obaminog sporazuma sa Iranom.

Pompeo je 2014 u aprilu o Ukrajini rekao:

"Moramo demonstrirati našu podršku ukrajinskoj vladi do tog nivoa da možemo promijeniti Putinove kalkulacije i povećati rizike za njega" rekao je on tada dodajući, da je cilj ruskog predsjednika "da kontroliše Ukrajinu".

Za vikend je predviđen i sastanak Trumpa sa bivšim predsjedničkim kandidatom republikanaca Mittom Romneyem, koji se pominje kao mogući državni sekretar SAD.

Romney je bio žestok kritičar Donalda Trumpa i prvi republikanac koji je otvoreno vodio kampanju protiv izabranog predsjednika SAD.

XS
SM
MD
LG