Dostupni linkovi

Bez vanredne sednice Skupštine Kosova zbog smrti aktiviste Samoopredeljenja


Sahrana aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija
Sahrana aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija

Opozicioni pokret Samoopredeljenje nije uspeo da osigura podršku većine poslanika za zakazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova u vezi smrti njihovog aktiviste, Astrita Deharija.

I pored insistiranja Samoopredeljenja da sakupi 40 potpisa za sednicu, do toga nije došlo upravo zato što su u poslednji čas pojedini poslanici povukli potpise.

Ni na plenarnoj sednici u četvrtak Samoopredeljenje nije dobilo podršku za raspravu o tome, jer je u sali bilo prisutno samo 45 od 120 poslanika.

Nakon zahteva šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Gljauka Konjufce, da se vodi rasprava o smrti Deharija, šef parlamentarne grupe vladajuće Demokratske partije Kosova, Zenun Pajaziti, kazao je da se trebaju sačekati konačni rezultati istrage, pa da se potom održi rasprava. Istog je stava bila i vladajući Demokratski savez. Opozicija je podržala raspravu, ali nije bilo dovoljno glasova da se rasprava održi.

U znak protesta, poslanici Samoopredeljenja su izašli pred govornicom sa parolom na kojoj je pisalo “Pravda”.

Astrit Dehari preminuo je 5. novembra u Pritvornom centru u Prizrenu. Poslanik Skupštine Kosova i član Samoopredeljenja Aljbin Kurti je ocenio da je Dehari ubijen, dok je glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sulj Hodža rekao da je uzrok smrti gušenje. Dehari se u pritvoru nalazio zbog sumnje u vezi sa napadom na zgradu Skupštine Kosova u julu ove godine.

XS
SM
MD
LG