Dostupni linkovi

Ambasador SAD: Obezbediti činjenice o smrti aktiviste Samoopredeljenja


Oproštaj od aktiviste Samoopredeljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Oproštaj od aktiviste Samoopredeljenja

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi pozdravio je danas odluku Ministarstva pravde da se nezavisni istražioci uključe u istragu smrti aktiviste "Samoopredeljenja" Astrita Deharija u pritvoru.

"Smrt koja se dogodi u pritvoru je uvek uznemirujuća. Značajno je da se obezbede činjenice. Pozdravljam odluku Ministarstva pravde o uključivanju nezavisnih istražitelja u istragu", napisao je Delavi.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu, Ruajri O'Konel, zatražio je danas od vlasti Kosova hitnu i transparentnu istragu smrti Deharija.

Astrit Dehari je u subotu umro na putu iz Pritvornog centra u Prizrenu prema Regionalnoj bolnici u istom gradu.

Poslanik Skupštine Kosova i član Samoopredeljenja Aljbin Kurti je sinoć ocenio da je Dehari ubijen, dok je glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sulj Hodža rekao da je uzrok smrti gušenje.

Mediji u Prištini su danas objavili svedočenje zatvorenika Nasera Makolija koji je delio zatvorsku sobu s Deharijem. On je rekao da je Deharija našao na podu ćelije, i da je u ustima imao bocu s medom koji se prodaje u kantini pritvora.

Makoli je dodao da je zatvorski čuvar odmah reagovao i pozvao lekarsku ekipu, koja mu je pružila prvu pomoć.

Dehari je danas sahranjen u naselju Zlatari u blizini Prištine. Povodom njegove smrti danas su u organizaciji Samoopredeljenja održani komemorativna sednica i protestna povorka ulicama Prištine.

XS
SM
MD
LG