Dostupni linkovi

Prvo pozivni broj za Kosovo, onda Zajednica opština


Bez gašenja paralelnih struktura na severu, neće početi formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom
Bez gašenja paralelnih struktura na severu, neće početi formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom

Kosovske institucije neće preduzeti nijedan korak ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, sve dok Srbija ne ugasi paralelne strukture na severu i dok ne počne implementacija sporazuma o pozivnom broju, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, optimista je da će Srbija ovog puta sprovesti sporazum o pozivnom broju, a nakon toga može da se očekuje i pomak ka formiranju Zajednice.

Edita Tahiri optimista da će Srbija ovog puta sprovesti sporazum o pozivnom broju
Edita Tahiri optimista da će Srbija ovog puta sprovesti sporazum o pozivnom broju

Predsednik Srpske liste u kosovskom parlamentu, koja je zamrzla učešće u insitucijama nakon usvajanja Zakona o Trepči i strateškim investicijama Slavko Simić za RSE kaže da očekuje da se nakon dogovora o telekomunikacijama i slobodi kretanja krene u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Prioritet nad prioritetima za srpsku zajednicu na Kosovu je isključivo formiranje ZSO i veoma je važno da se u narednom periodu sa procesom formiranja ZSO krene. Formirali smo upravljački tim, očekujemo da centralne institucije u Prištini otvoreno daju podršku formiranju ZSO i sigurno je da ćemo od naših koalicionih partnera to tražiti, i sigurno da ćemo kroz konstruktivne razgovore jednostavno postići dogovor da se otvoreno na temu ZSO razgovara u skupštini, vladi i institucijama u Prištini i da se, naravno, o ovoj temi razgovara i javno pred albanskom zajednicom koja je pružila veliki otpor formiranju ZSO” , navodi Simić.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, optimista je da će Srbija ovog puta sprovesti sporazum o pozivnom broju, a nakon toga može da se očekuje i pomak ka formiranju Zajednice.

"Za nas kao vladu, važno je sprovođenje sporazuma. Onda kada se sporazum o pozivnom broju sprovede, tada možemo da razgovaramo o mogućnostima za početak sporazuma o Asocijaciji. Optimista sam, s obzirom da je sprovođenje sporazuma iz dijaloga uslov za obe zemlje na putu evrointegracija“, kazala je Tahiri.

Ministarka je ranije izjavila da bez gašenja paralelnih struktura na severu, neće početi formiranje Zajednice.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže da predstavnici liste i dalje ne učestvuju u radu skupštine i vlade i da očekuju poziv koalicionih partnera koji bi dali konkretne predloge kako da se prevaziđe novonastali politički vakuum, i celokupna politička kriza.

Simić očekuje konkretne predloge kako dalje da se krene u proces formiranja ZSO i kaže da će se odazvati takvom pozivu.

Međutim, navodi da poziva od koalicionih partnera nema, ali da očekuje međusobno razumevanje i da koalicioni partneri razumeju njihov politički protest koji su preduzeli kako navodi “nakon usvajanja spornih zakona o strateškim investicijama i Trepči”.

Takođe veruje da će, ako bude postojalo razumevanje, pronaći rešenje za svako pitanje i svaku temu, da će se prevazići svaki problem i da će se uključiti u svaki budući proces.

“Što se tiče gašenja paralenih struktura, naši građani, srpska zajednica i dalje isključivo kao ključnu institucionalnu podršku vide Privremene organe, odnosno naše srpske institucije na Kosovu, i sigurno da do njihovog gašenja ne sme doći dok se ne uspostavi ZSO. Sigurno je da, i kada se uspostavi ZSO, privremeni organi ne treba da budu ugašeni već i dalje treba da budu u funkciji građana i da preko privremenih organa prevaziđemo sve ekonomske izazove. To mogu privremeni organi da nam omoguće, odnosno Vlada Republike Srbije”, navodi Simić.

On kaže da u formiranje ZSO treba da se krene što pre i da su toga svesni i političari u Prištini i institucije: “Nakon svih dogovora i svih procesa koje smo mi kao srpska zajednica ozbiljno preuzeli i implementirali sve što je traženo od nas sigurno da postoji određeni pritisak EU na institucije u Prištini i političke lidere da se što pre krene u formiranjeZSO i to će se desiti, siguran sam, u narednih mesec - mesec i po dana”.

Predstavnici Srpaske liste i dalje ne učestvuju u radu skupštine i vlade
Predstavnici Srpaske liste i dalje ne učestvuju u radu skupštine i vlade

Simić je potvrdio da ukoliko vide da postoji ozbiljnost i da neko želi zaista da razgovara sa njima i ponudi konstruktivne ideje koje imaju zajedničku osnovu da će u tome učestvovati, ali da ukoliko osete da ih, kako kaže, neko poziva samo da bi bili deo marketinga, onda se neće odazvati takvom pozivu i nastaviće jedan vid političkog protesta.

“I dalje nemamo odluku da se vratimo u institucije u Prištini, sve dok nas naši koalicioni partneri ne pozovu i ozbiljno razgovaraju sa nama i ponude nam ozbiljne i konkretne predloge”, ističe Slavko Simić.

Beležimo reakcije građana Severne Mitrovice

“Da vam kažem, jedino od Prištine zavisi da li će da pristane ili ne, sada mi da li možemo nešto da uradimo ili ne to je već pitanje”, kaže Mila Antić iz Severne Mitrovice.

“Sporazum iz Brisela me ne interesuje, loš je. Greška je apsolutno i što pregovaramo sa Prištinom. I ta zajednica srpskih opština, nikad to da se formira neće”, kaže Dragan Mirković.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, otputovala je za Brisel gde će se u sredu i četvrtak održati sastanci o sporazumima koji se tiču pravosuđa, telekomunikacija, i integrisanom upravljanju prelazima Kosova sa Srbijom.

Kako se navodi u saopštenje vlade, uradiće se procena sprovođenja tih sporazuma.

Dodaje se i da ovog puta Sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom neće biti tema razgovora, te da se o tome može razgovarati samo onda kada Kosovo dobije pozivni broj - 15. decembra 2016, u skladu sa sporazumom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG