Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tepić: Poslaničke grupe da se izjasne o ponovnom pozivu Devenporta


Prevod Izvešaja na srpski jezik, koji nije bio obezbeđen na prošloj sednici odbora obezbedila vladina Kancelarija za evropske integracije

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinika Tepić uputila je danas pismo šefovima poslaničkih grupa u kojem je zatražila da se izjasne o nastavku sednice tog odbora i ponovnom pozivu šefu Delegacije EU Majklu Devenportu da predstavi Izveštaj EK o napretku Srbije.

Tepić je istakla da je prevod Izvešaja na srpski jezik, koji nije bio obezbeđen na prošloj sednici odbora, 10. novembra, obezbedila vladina Kancelarija za evropske integracije, nadležna za te poslove.

Ona je podsetila na opstrukciju na sednici odbora, kada su pojedini poslanici opozicije onemogućili ambasadoru Devenportu da predstavi godišnji izveštaj EK, navodeći da je duboko uverena da to nije bio konflikt onih koji podržavaju evrointegracijski kurs Srbije i onih koji su deklarisani evropskeptici.

"To je bio konflikt nas koji se držimo institucionalnog i demokratskog koncepta upravljanja Srbijom i onih koji bi galamom da nametnu svoj koncept gubernisanja Srbijom", navela je Tepić.

Ona je zato pozvala šefove poslaničkih grupa da se ispred svojih političkih grupa izjasne o nastavku sednice i reiniciranju poziva ambasadoru Devenportu.

"Bez obzira na političke razlike među poslaničkim grupama, pa i krajnje suprotstavljene stavove o procesu evrointegracija, verujem da kao predstavnici volje naroda kojom smo svi izbrani u ovaj visoki dom ne podržavate njegovu destrukciju neparlamentarnim odnosom prema kolegama, a naročito prema gostima, visokim međunarodnim diplomatama, kakav je Devenport", navela je Tepić.

Predsednica Odbora za evropske integracije uputila je pismo i predsednici parlamenta Maji Gojković, u kojem je zamolila da ponovo pozovu ambasadora Devenrporta da predstavi izveštaj u nastavku sednice.

XS
SM
MD
LG