Dostupni linkovi

Slučaj Orašje: Sud BiH ukinuo pritvor Baotiću, žalbe ostalih osumnjičenih odbijene


Među privedenim licima u slučaju Orašje su Đuro Matuzović i Ivo Oršolić
Među privedenim licima u slučaju Orašje su Đuro Matuzović i Ivo Oršolić

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Marku Baotiću, osumnjičenom za ratni zločin na srpskim stanovništvom na području Orašja, dok je preostalih devet uhapšenih zadržano u pritvoru.

Odlučujući po žalbama osumnjičenih koji su privedni u Orašju, djelimično su uvažene žalbe Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića i Mate Živkovića, te im je ukinut pritvorski osnov, dok su u preostalom dijelu žalbe odbijene kao neosnovane i pritvor ostao na snazi na osnovu posebnih pritvorskih razloga.

Rješenjem Suda odbijene su kao neosnovane žalbe osumnjičenih Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića.

Bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Oni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od aprila 1992. pa do jula 1993. godine.

Sud BiH im je, nakon hapšenja, odredio jednomjesečni pritvor.

Jedan od razloga za određivanje mjera pritvora za sve osumnjičene bio je što Sud vidi potencijalnu opasnost od bjekstva, jer svi uhapšeni imaju pasoš BiH i Hrvatske, a moguć je i uticaj na svjedoke koji bi u narednoj fazi trebalo ispitati.

XS
SM
MD
LG