Dostupni linkovi

Sveopšti Sabor u Novom Pazaru usvojio 'Sandžačku deklaraciju'


U Novom Pazaru je održan Sveopšti sabor koji je usvojio "Sandžačku deklaraciju" povodom kako je navedeno „permanentne opstrukcije jedinstva Islamske zajednice i nedavnog ataka na Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru“.

Deklaracija sadrži 12 tačaka i njome se oštro osuđuje i odbacuje “tendenciozna i negativna“ odluku Nacionalnog saveta Srbije za visoko obrazovanje o odbijanju akreditacije gotovo svih studijskih programa ovog univerziteta.

„Ta odluka ima za cilj opstrukciju daljeg razvoja ove visokoobrazovne ustanove i ometanje školovanja mladih u Sandžaku. Atak na ovaj univerzitet znači udar na jedan od najvažnijih stubova mira i stabilnosti u ovom delu zemlje i regije. Tražimo od premijera i drugih nadležnih organa da se sa ove ustanove hitno skinu sve nezakonite stege, kako bi se nastavila razvijati u duhu svoje uloge i potreba studenata i šire društvene zajednice“, navodi se u tekstu „Sandžačke deklaracije“ koji je dostavljen medijima.

Od Turske se traži da prestane sa miješanjem u unutrašnje stvari Islamske zajednice, jer nanose ogromnu štetu Bošnjacima i tursko-bošnjačkim odnosima.

„Neprihvatljivo je da 10 godina od donošenja Zakona o vraćanju oduzete imovine verskim zajednicama, Islamskoj zajednici nije vraćen nijedan vakufski objekat, što ukazuje na dvojne standarde u primeni ovog zakona od strane nadležne Direkcije.Pozdravljamo početak rešavanja pitanja islamske veronauke, očekujući da se u narednu školsku godinu uđe sa potpuno legitimnim i kompetentnim veroučiteljima”, piše dalje u Deklaraciji.

Dalje se od državnog vrha i nadležnih organa Srbije očekuje da prestanu sa ignorisanjem zahteva porodica žrtava otmice u Sjeverinu, otmice u Štrpcima i ubijenih u Kukurovićima i Priboju 1992. i 1993. godine.

„Time bi se prihvatila neophodna odgovornost prema žrtvama ovih zločina, što je uslov vraćanju poljuljanog poverenja. Od Vlade tražimo da hitno donese konačnu odluku o pešterskoj trasi Koridora 11, čime bi se konačno stavila tačka na višedecenijsku politiku ekonomske i infrastrukturne izolacije Sandžaka i zaustavilo dalje propadanje privrede i iseljavanje stanovništva”, navodi se u ovom dokumentu.

Osim toga, Sveopšti Sabor od Vlade Srbije očekuje da ubrza početak razgovora o ustavno-pravnom položaju Bošnjaka u Srbiji, jer bi to unapredilo njihov puni domovinski osećaj.

Kako je navedeno na Sveopštem Saboru učestvovali brojni članovi Sabora i Mešihata, glavni imami, veroučitelji, narodni poslanici, članovi Bošnjačkog nacionalnog veća, odbornici i predstavnici Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

XS
SM
MD
LG