Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naftaši u Abu Dabiju: Nada u kraj pada cijena


Barel trenutno košta oko 50 dolara, dok je sredinom 2014. godine koštao 100 dolara

Lideri u naftnoj industriji danas su na sastanku u Abu Dabiju izrazili nadu da je naftno tržište doseglo dno i da je zaustavljen pad cena.

Na godišnjoj Medjunarodnoj naftnoj izložbi i konferenciji u Abu Dabiju proizvodjači su imali priliku da razgledaju novu opremu, ali je glavna tema cena nafte koja je ispod 50 dolara po barelu, dok je sredinom 2014. godine bila iznad 100 dolara.

Proizvođači žele više cene, ali Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zasad nije uspela da smanji proizvodnju što bi podiglo cene.

Direktor Ekson mobajla (Exxon Mobile) Reks Tilerson je rekao da je potrebno da se okonča neizvesnost na tržištu.

Generalni sekretar OPEK-a Muhamed Sanusi Barkindo je upozorio na dosad nezabeleženi trogodišnji pad u investicijama naftnih kompanija u istraživanja i proizvodnju.

Ministar energije Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui rekao je da je naftna industrija dočekala "svanuće" i najavio rast cena nafte, dodajući da je "bilo potrebno mnogo vremena" da se to dogodi.

Ministar za naftu i gas Omana Hamad al-Rumhi rekao je da je "zdrav razum polako prevladao u OPEK-u", ali i upozorio da su neke zemlje u međuvremenu podigle proizvodnju.

"Igramo se s vatrom. Privrede mogu biti uništene", rekao je al-Rumhi.

XS
SM
MD
LG