Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danijel Ortega ponovo izabran za predsednika Nikaragve


Kritičari optužuju Ortegu i njegove saveznike da manipulišu političkim sistemom

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega ponovo je izabran za šefa države na predsedničkim izborima održanim u nedelju, saopštila je izborna komisija delimične rezultate izbora.

Ortega, koji se kandidovao za treći mandat, osvojio je 71 odsto glasova, navela je komisija i dodala da će njegova supruga Rozario Muriljo biti potpredsnik države.

Predsednik Nikaragve, koji je kao lider gerilskog Sandinističkog fronta za nacionalno oslobodjenje pomogao u zbacivanju s vlasti diktatora Anastasija Somoze, vladao je Nikaragvom od 1979. do 1990.

Te godine je izgubio na izborima, a na čelo države vratio se 2007.

Nikaragva je proteklih godina imala stabilan ekonomski rast i niži stepen nasilja od susednih zemalja Hondurasa i Salvadora.

Mnogi stanovnici su kao glavni razlog popularnosti vladajuće partije naveli i socijalne programe koje sprovodi prva dama.

Kritičari optužuju Ortegu i njegove saveznike da manipulišu političkim sistemom kako bi ostao na vlasti i optužuju ga da želi da sa suprugom formira političku dinastiju.

Opozicija je pozivala gradjane da bojkotuju izbore, nazivajući ih "farsom" i tvrdeći da su ostalih pet predsedničkih kandidata stavljeni na glasački listić samo da bi izgledalo da Ortega ima legitimnu konkurenciju.

XS
SM
MD
LG