Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ban Ki Mun: Rešenje za Kipar nadohvat ruke


Ban Ki Mun je otvorio pregovore, a kiparski predsednik Nikos Anastasijadis i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži trebalo je da pokrenu bolno pitanje o teritoriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun izjavio je danas da je rešenje za Kipar "nadohvat ruke".

Lideri kiparskih Grka i Turaka danas su u Švajcarskoj pod okriljem UN nastavili pregovore u cilju ponovnog ujedinjena podeljenog ostrva.

Ban Ki Mun je otvorio pregovore, a kiparski predsednik Nikos Anastasijadis i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži trebalo je da pokrenu bolno pitanje o teritoriji.

"Određeni broj osetljivih i teških pitanja i dalje postoji… Dvojica lidera došli su do kritičnog trenutku u pregovora", ali je "perspektiva rešenja za Kipar nadohvat ruke", rekao je Ban Ki Mun novinarima u švajcarskom gradiću kod Ženevskog jezera.

Pregovori nedaleko od Veveja trebalo bi da traju do 11. novembra.

Izaslanik UN za Kipar Espen Bart Ejde pregovore koji će trajati do 11. novembra u švajcarskom gradiću kod jezera Leman, smatra prekretnicom.

Ocenjuje se da će ovo biti "poslednja prilika" za postizanje dogovora od neuspeha ujedinjenja ostrva u pregovorima 2004. takođe pod okriljem UN, i takođe uz sponzorstvo generalnog sekretara UN.

Cilj je da se sporazum postigne pre kraja ove godine.

Kipar je podeljen 1974. godine.

XS
SM
MD
LG