Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Brexit će biti spoveden


Na vladi je odgovornost da nalog naroda u potpunosti ispuni: Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je danas da će izlazak zemlje iz Evropske unije biti u potpunosti sproveden, uzvrtivši tako kritičarima koji prete da će blokirati taj proces u parlamentu.

Vladin plan da do kraja marta započne dvogodišnji proces Brexita doveden je u pitanje prošle nedelje, kada je britanski Visoki sud odlučio da o toj odluci mora biti konsultovan parlament. Mej je rekla da je uverena da će ta sudska odluka biti poništena na Vrhovnom sudu.

Ona je u članku objavljenom u "Sandi telegrafu" najavila da će se odupreti svakom pokušaju da izmeni svoj pristup Brexitu, za koji se na referendumu u junu izjasnila većina Britanaca, prenosi Rojters.

"Narod je doneo odluku i to je učinio odlučno. Na vladi je odgovornost da se baci na posao i taj nalog u potpunosti ispuni", napisala je ona.

Mej je dodala da bi otkrivanje vladine strategije za pregovore o napuštanju Unije oslabilo britansku pregovaračku poziciju.

Članovi parlamenta koji žale zbog ishoda referenduma "treba da prihvate šta je narod odlučio", istakla je Tereza Mej.

Šef najveće opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je ranije da će pokušati da blokira početak pregovora o Brexitu ako se vlada ne prihvati njegove zahteve u vezi sa tim procesom.

Rojters ukazuje da britanski parlament, teorijski, može da blokira Brexit, jer je većina poslanika na referendumu podržavala ostanak u EU, mada su mnogi najavili promenu stava, u skladu sa ishodom glasanja.

XS
SM
MD
LG