Dostupni linkovi

Nema kraja malverzacijama u 'Bosnalijeku'


Kompanija "Bosnalijek"
Kompanija "Bosnalijek"

Priča o kompaniji "Bosnalijek", iako je dobila epilog u vidu suđenja bivšem direktoru Edinu Arslanagiću, njegovom sinu Amaru i još petorici privatnika i bivših rukovodilaca, pokazala je da i pored toga nema kraja malverzacijama.

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i pored toga što je Kantonalni sud u Sarajevu blokirao imovinu Arslanagića u BiH vrijednu milione, jedan dio imovine kupljen je i nakon ove zabrane, sumnjivim kapitalom u Sjedinjenim Državama, čiji je vlasnik Vedad Arslanagić. Također, zbog propusta u toku postupka, dio nekretnina koje su, kako se tvrdi u optužnici, stečene nezakonito je prodato ili poklonjeno.

Različite pronevjere uključujući i izvlačenje novca iz "Bosnalijeka" u periodu od 2005. do 2012. godine, a koji su završili na privatnim računima, mahom članova porodice bivšeg direktora Edina Arslanagića, pokazalo se još nisu završene.

Premda je imovina Arslanagića, od stanova do skupih vila i računa u BiH blokirana, ona van zemlje, ponajprije u SAD zbog propusta pravosudnih organa nije, piše CIN.

Novinar Azhar Kalamujić kaže kako je pravosuđe propustilo blokirati određeni dio nekretnina "tako da su članovi porodice Arslanagić iskoristili to i uspjeli da ih prodaju, pod vrlo sumnjivim okolnostima. Jednu od nekretnina prodali su kćerki čovjeka koji je radio na izgradnji apartmanskog naselja na Bjelašnici, koje je finansirano novcem 'Bosnalijeka.' "

Različite pronevjere uključuju i izvlačenje novca iz "Bosnalijeka": CIN
Različite pronevjere uključuju i izvlačenje novca iz "Bosnalijeka": CIN


I dok je "Bosnalijek" oštećen za oko 12 miliona eura, a pravosuđe se bori da dokaže krivicu, Vedad Arslanagić, sin Edina Arslanagića, u SAD je kupovao zemljište i kuću u SAD, vrijednosti oko dva miliona eura. Mada nije optužen, utvrđeno je kako je dio novca stečen malverzacijama u "Bosnalijeku", završio i na njegovom računu.

Također je vlasnik milionskih nekretnina u BiH, od kojih je dio zaplijenjen, poput luksuzne kuće s bazenom u centru Sarajeva, dok je neke navodno poklonio, poput ugostiteljskog objekta u centru grada koji je ostavio supruzi bivšeg očevog vozača!?

Paralelno, dok je u BiH kupovao imovinu vrijednu preko milion i po eura njegova su legalno prijavljena primanja jedva prelazila 200 eura.

Novinari CIN-a aktualizirali su i optužbe za pronevjere u izgradnju apartmanskog naselja na Bjelašnici, teške oko tri i po miliona eura u kojima je učestvovala i firma "Brštanica".

"Tu su utvrđene stvari koje govore da su brojne usluge firmi koje su radile za 'Bosnalijek' bile preplaćivane, dakle, da nije postojao osnov za plaćanje, da su neki radovi rađeni dva puta, da je došlo do trošenja novca na putovanja koja nije opravdao i tako dalje", kaže Kalamujić.

Apartmanska naselja na planini Bjelašnici
Apartmanska naselja na planini Bjelašnici


Ova je firma upletena u veliki dio poslova s "Bosnalijekom", a uz gradnju apartmana redovno je dostavljala i topli obrok radnicima i keteringe za prijeme koji su, kako je svojevremeno utvrdila Finansijska policija Federacije BiH, naplaćivani basnoslovno, što je medijima potvrdio i bivši prvi čovjek te institucije Zufer Dervišević.

"On je za ugostiteljske usluge angažovao firmu 'Breštanica', koja je vršila tople obroke, reprezentacije i ostalo za 'Bosnalijek', uz znatno veće od uobičajenih cijena. Drugo, nabavka, od kancelarijskog materijala i svega ostalog, vršila je 'Breštanica' za i u ime 'Bosnalijeka' ", navodi Dervišević.

Za šest godina "Brštanica" je samo po tom osnovu inkasirala više od 4,5 miliona eura i u tom periodu je navodno opslužila 225.000 ljudi.

Otac i sin Edin i Amar Arslanagić optuženi su i za pronevjere novca za službena putovanja i dnevnice. Tako je otac potpisivao sinu dnevnice vrijedne preko 35.000 eura, od kojih su većina bila privatne turističke ture.

Amar Arslanagić je, također, optužen da je samoinicijativno bez tendera angažovao firmu "Rhea Express" iz Sarajeva za poslove špedicije i transporta lijekova u Rusiju. Za taj su posao plaćani 113 posto više nego što bi to radili drugi prevoznici.

Pored ovog predmeta za pronevjere u "Bosnalijeku", Tužilaštvo BiH već dvije godine istražuje i novu aferu. Radi se o prodaji dionica kompaniji "Haden", u kojoj je osumnjičeno rukovodstvo kompanije koje je došlo nakon Arslanagića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG