Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inicijativa za Stolac zahtijeva zakazivanje novih izbora


CIK i rezultati izbora u BiH

Simbolično u 11:55 sati počeli su protesti ispred zgrade Centralne izborne komisije BiH (CIK) u organizaciji Inicijative za Stolac kojima se traži hitna reakcija članova CIK-a, poništenje izbora i zakazivanje novih izbora u Stocu uz prisustvo nezavisnih posmatrača.

Članovi Inicijative za Stolac ističu da žele fer i korektne izbore bez ikakve politizacije. Ispred zgrade CIK-a okupilo se nekoliko stotina građana koji su stigli iz Stoca, a pridružio im se i određeni broj građana iz Sarajeva.

Osnovni zahtjevi su ponavljanje izbora u Stocu do 20. novembra, zatim da Salmir Kaplan ostane na listi kao kandidat za načelnika, suspenzija Ivana Perića, predsjednika Općinske izborne komisije Stolac, ali i prisustvo nezavisnih posmatrača na novim izborima.

Upozoravaju da je aktuelna vlast u Stocu na čelu sa načelnikom Stjepanom Boškovićem učestvovala u izbornim prevarama, tako što su dozvolili da se na izborima glasa sa ličnim dokumentima Republike Hrvatske, ali i zbog malverzacija sa biračkim spiskovima, na kojima je prema riječima Salmira Kaplana, kandidata za načelnika Općine Stolac, bilo nekoliko stotina mrtvih ljudi.

Iz Inicijative za Stolac su poručili da ukoliko njihovi zahtjevi ne budu usvojeni najavljuju građanski neposluh u Stocu, a naročito ako CIK donese odluku o suspenziji Salmira Kaplana kao kandidata za načelnika.

Među članovima CIK-a još uvijek nema konsenzusa o tome da li treba poništiti izbore u Stocu i zakazati nove. Naime, hrvatski i srpski članovi CIK-a smatraju da je prvo neophodno procesuirati odgovorne za incidente koji su se dogodili 2. oktobra u Stocu, pa tek onda poništiti izbore i zakazati nove.

"Naš osnovni zahtjev su fer i korektni izbori, koji bi se trebali raspisati do 20. novembra. Mi smo se i prije lokalnih izbora obraćali Općinskoj izbornoj komisiji, CIK-u, ambasadama u BiH i drugim važnim faktorima, gdje smo upozoravali na brojne malverzacije sa biračkim spiskovima, slali smo žalbe ali bez ikakvog efekta", poručuju iz Inicijative za Stolac.

Predstavnici Inicijative za Stolac na službeni protokol CIK-a BiH predali su svoje zahtjeve.

Iz Inicijative za Stolac su naglasili kako su prije i u toku izbora podnijeli više od pedeset žalbi i prijava Općinskoj i Centralnoj izbornoj komisiji te da one nisu reagovale.

Naveli su također kako postoje istražni i sudski organi koji će utvrditi uzroke prekida izbora u Stocu te da to nije posao CIK-a.

XS
SM
MD
LG