Dostupni linkovi

CIK BiH potvrdio rezulatate lokalnih izbora osim za Stolac


Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH
Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je hitnoj sjednici u utorak, u zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani 2. Oktobra.

Potvrđivanje rezultata lokalnih izbora obavljeno je u svim izbornim jedinicama osim za izborni nivo Stolac, za opštinsko vijeće i načelnika općine Stolac.

Predsjednik Centralne izborne komisije Ahmet Šantić je izjavio da je primljeno ukupno 207 zahtjeva za ponovno brojanje glasova.

Zahtjevi su odbačeni i odbijeni jer nije postojao pravni osnov zbog kojeg bi CIK promijenio odluku.

"Ponovo se brojalo na 54 biračkih mjesta. Na odluku o otvrđivanju i objavljivanja rezultata uložena je 31 žalba. Ukupno je uloženo 75 žalbi gdje su politički subjekti pokušavali iskazati opravdanost", kazao je Šantić.

Ranije danas advokat Ćamila Durakovića kandidata za načelnika Sreberenice, Nedim Ademović danas je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnio apelaciju i traži privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika Općine Srebrenica, a u tome su ga dodatno podržali predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Stranke za BiH (SBiH).

XS
SM
MD
LG