Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin zatražio federalni zakon o 'ruskoj naciji'


Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je ruske zakonodavce da odmah urade federalni zakon o "ruskoj naciji" u očiglednom naporu da projektuje sliku jedinstva među narodom Rusije.

"Ono što mi zaista trebamo i moramo raditi, i misliti o tome, je praktičan rad na zakonu o ruskoj naciji" rekao je Putin sastanku Vijeća za interetničke odnose u Astrahanu 31. oktobra, prenose mediji.

Naslov predloženog zakona karakteristično koristi termin "ruska nacija" kao riječ koja je suprotna onoj koja nosi etničku konotaciju - Rusi.

Takvim pristupom se najmjerava podcrtati različitost etničke populacije u zemlji, a Putinov poziv stiže samo par dana prije obilježavnja Dana jedinstva, državnog praznika koji se obilježeva 4. novembra, a kojeg tradicionalno koriste ekstremno desni nacionalisti za održavanje marševa.

Govoreći pred Vijećem za interetničke odnose u Astrahanu, Putin nije dao detalje šta bi zakon podrazumijevao, ali je rekao da su dobri interetnički odnosi ključni za opstanak Rusije, i da novi zakon treba da pomogne dogradnju postojećih državnih startegija za razvoj jedinstva u zemlji koja ima više od 190 etničkih grupa.

"Ključno pitanje ovdje je koordinacija između različitih agencija čije je zadatak da primijene državnu politiku za etničke odnose" pojasnio je Putin.

Prema riječima ruskog predsjednika, postoji preko 10 takvih agencija samo na federalnom nivou, a imaju izvjestan broj i na regionalnom i opštinskom nivou. Saradnja među njima je neefikasna i konstantana interakcija među stručnim grupama još nije ni započela.

Putinov je poziv istovremeno stigao u istom danu u kojem je grad Moskva, nakon nekoliko odbijanja da da odobrenja nacionalistima za demonstracije, ipak na kraju dao pristanak za održavanje godišnjeg marša desničara u jugoistočnom distriktu ruske prijestonice.

Anti-Kremlj ruski nacionalisti od nedavno su pod pritiskom, što je kulminiralo hapšenjem Dmitrija Diomuškina 28. oktobra, glavnog organizatora nacionalističke parade Ruski marš, proteklih godina. On je optužen za ekstremizam i smješten u kućni pritvor.

Govoreći o novom Putinov prijedlogu, u utorak je njegov portparol Dmitrij Peskov odbio da pojasni kako bi nova zakonska regulativa funkcionisala.

"Ovo je tek predloženo kao ideja kaja ima podršku šefa države, i ne bih želio da ulazim u detalje. Hajde da sačekamo da eksperti malo porade na tome" rekao je Peskov.

Glavni ruski rabin, Berl Lazar već je izašo sa podrškom za Putinovu incijativu, rekavši za Interfax "ovaj zakon je simboln novog stepena razvoja Rusije."

Drugi pak nijesu iskazali otvorenost za ovu ideju ruskog predsjednika.

XS
SM
MD
LG