Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prema ABC-ju Trump prvi put ispred Clinton


Donald Trump i Hillary Clinton

Najnovije istraživanje javnog mnjenja u SAD obavljeno telefonskim putem za TV mrežu ABC pokazuje da je prvi put Donald Trump u vođstvo od 1 posto ispred Hillary Clinton.

Istraživanje ABC pokazalo je da je na glasače u SAD očigledno imalo uticaja objava direktora FBI Jamesa Comeya da su ponovo počeli da istražuju emailove Hillary Clinton.

Trump je tako prvi put prešao u vođstvo u istraživanjima javnog mnjenja i ima 46 posto podrške dok Clinton sada ima 45 odsto.

BBC izvještačica iz SAD pak navodi komentarišući ove izvještaje da se ABC ankete u prošlosti, neposredno pred izbore, nijesu pokazale baš najtačnije.

ABC anketa je na primjer na prošlim izborima sedam dana uoči glasanja za predsjednika SAD pokazivala da je kandidat republikanaca Mitt Romney u prednosti od 5 posto u odnosu na Baracka Obamu. Identično takva je situacija prrethodno je bila i kada je sadašnji državni sekretar John Kerry bio protivkandidat predsjedniku Georgeu W. Bushu, naveo je BBC.

Sa druge strane ankete ostalih medija pokazuju da se prednost Hillary Clinton u značajnoj mjeri istopila ali joj i dalje daju prednost od 1 do najviše 4 posto izuzimajući anketu NBC News-a koja joj čak i dalje daje prednost do 7 posto.

XS
SM
MD
LG