Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština: Neprihvatljivo još jedno hapšenje u Srbiji


Zgrada Vlade Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova ocenilo je neprihvatljivim još jedno hapšenje kosovskog državljanina u Srbiji, Hilme Keljmendija pod takozvanom optužnicom za ratni zločin.

Ministarstvo je pozvalo sve kosovske državljane koji iz bilo kog razloga biraju Srbiju za zemlju tranzita narednih meseci, da je maksimalno izbegavaju. Istovremeno, kako su naveli, to će zahtevati i od drugih.

“Ministarstvo spoljnih poslova će nastaviti da prati ovu novostvorenu situaciju i apsurd sa Srbijom, podižući je na viši nivo sa našim medjunarodnim prijateljima, SAD-om i EU, kao i kod svih prijateljskih država", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da kosovska diplomatija u Beogradu, kao i kosovske institucije, stalno koordinišu korake kako bi obezbedile potrebnu zakonsku i ljudsku zaštitu uhapšenim kosovskim državljanima.

Pozivaju se zemalje u regionu i Evropske unije da, kao što su radili i do sada, ne uzimaju u obzir naloge za hapšenja iz Srbije protiv kosovskih gradjana.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je nakon zadržavanja pukovnika Policije Kosova, Nehata Thaçija pre nekoliko nedelja i političke optužnice protiv njega, neprihvatljivo još jedno hapšenje i da se mnogo rizikuju postignuti procesi tokom dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG