Dostupni linkovi

Dačić: Učešće u Fondu za Balkan ne znači priznanje Kosova


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne znači da će Srbija ratifikacijom Sporazuma o formiranju Fonda za Zapadni Balkan priznati nezavinost Kosova.

Dačić je u Skupštini Srbije obrazlažući sporazum istakao da Srbija neće menjati svoju poltiku kada je reč o Kosovu i da neće priznati nezavisnost "samoproklamovane države". On je napomenuo da je prilikom potpisivanja sporazuma o formiranju fonda Kosovo označeno sa zvedzdicom i fusnotom i da je takav način označavanja Kosova ispregovaran pre nekoliko godina i da je dobro da što je to poštovano.

"Mislim da treba da shvatimo da je Kosovo postalo član raznih drugih međunarodnih organizacija bez zvezdice i fusnote, pa ako mislite da treba napadati ovaj sporazum sa zvezdicom i fusnotom, mislim da ne treba. On je potpisan na osnovu dijaloga sa Prištinom koji se vodi svih ovih godina", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je cilj fonda jačanje saradnje kroz oblasti kulture, obrazovanja, razmene mladih i održivog razvoja. Potpisinici ugovora su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.

XS
SM
MD
LG