Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izvještaj o lakoći poslovanja: Napredak za Srbiju, BiH na 81. mjestu


Ilustrativna fotografija

Od 190 zemalja, Bosna i Hercegovina je na 81. mjestu, prema Izvještaju o lakoći poslovanja koji je pripremila Grupacija Svjetske banke, dok su zemlje u regionu Evrope i centralne Azije rangirane među najuspješnijima u unapređivanju.

Od ukupno 57 reformi, sve osim jedne od 25 zemalja u regionu su sprovele reforme poslovanja u toku prethodne godine, navodi se u Izvještaju o poslovanju za 2017. godinu, koji je danas objavljen.

Na osnovu preduzetih reformi, četiri zemlje iz ovog regiona – Kazahstan, Bjelorusija, Srbija i Gruzija, rangirane su među najboljih deset zemalja prema unapređenjima za ovu godinu, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke u BiH.

Najbolje rangirana privreda u regionu je Makedonija, koja ima globalni rang deset i zahvaljujući ranije sprovedenim reformama, preduzetniku u ovoj državi sada treba samo dva dana za pokretanje poslovanja, što je znatno manje od regionalnog prosjeka od deset dana.

Reforme koje su implementirale zemlje u Evropi i centralnoj Aziji nastavljaju da poboljšavaju poslovno okruženje za preduzetnike, tako da plaćanje poreza u regionu sada uključuje 18 isplata u prosjeku, što je manje od polovine broja isplata koje su bile potrebne prije pet godina.

U toku prošle godine zemlje iz regiona su implementirale najviše reformi, globalno, u oblastima plaćanja poreza - ukupno 13 reformi, dobijanja priključka za struju osam, te zaštite manjinskih investitora sedam.

Ukupno gledano, zemlje regiona imaju dobar učinak u oblasti zaštite manjinskih investitora, a ima dobar učinak i u oblasti registracije imovine, u kojoj je u prosjeku potreban 21 dan za registraciju prenosa imovinskih prava, u poređenju sa prosjekom od 51 dan na globalnom nivou.

Ovogodišnji izvještaj uključuje, prvi put, dimenziju rodnih pitanja u okviru tri indikatora - početak poslovanja, registracije imovine, te provođenje ugovora.

Region Evrope i centralne Azije je jedini region u kojem nema prepreka za žene u oblastima koje su mjerene u okviru izvještaja.

XS
SM
MD
LG