Dostupni linkovi

Duraković ili Grujičić, pitanje je sad?


Duraković tvrdi da je bilo neregularnosti, Grujičića ne zabrinjavaju informacije o promjeni broja glasova
Duraković tvrdi da je bilo neregularnosti, Grujičića ne zabrinjavaju informacije o promjeni broja glasova

Ko će biti novi načelnik Srebrenice, ni skoro 48 sati od izbora nije poznato.

I dok oba kandidata čekaju glasove putem pošte, pojavio se novi problem.

Najnoviji izvještaj Opštinske izborne komisije u tom gradu govori o tome da je hiljadu glasova manje u odnosu na rezultate koji su objavljeni odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Kako je to moguće, pojašnjava predsjednik Komisije Nermin Alivuković.

„Pojedini birački odbori nisu upisali u za to predviđene obrasce rezultate prebrojanih glasačkih listića sa tih biračkih mjesta, a opštinska izborna komisija, odnosno lica koja su bila zadužena za unos tih podataka bukvalno su prepisala samo to što su birački odbori donijeli“, kaže Alivuković.

Kandidati za načelnike - Mladen Grujičić i Ćamil Duraković i dalje se uzdaju u glasove koji trebaju doći od ljudi koji ne žive u Srebrenici.

I dok Duraković tvrdi da je bilo neregularnosti, Grujičića ne zabrinjavaju informacije o promjeni broja glasova.

„Preko dvije i po hiljade glasača je došlo iz Srbije, ponovo, kao i svaki put. Možda ovaj put i malo više. Mi ćemo čekati da svi ovi podaci putem pošte, u odsustvu, dođu na jedno mjesto, saberu se, pa ćemo vidjeti gdje smo“, navodi Duraković.

„Onaj prvobitni rezultat koji je bio, četiri hiljade i nešto za mene, a 1.800 za Ćamila Durakovića, biće i na kraju ove agonije koja traje već nekoliko dana. Jednostavno, imam osjećaj da je to neka taktika da bi se nešto u međuvremenu spektakularno desilo“, poručuje Grujičić.

Ni skoro 48 sati od izbora nije poznato ko će biti novi načelnik Srebrenice
Ni skoro 48 sati od izbora nije poznato ko će biti novi načelnik Srebrenice

Podsjetimo, na prošlim lokalnim izborima 2012. godine spekulisalo se kako je preko 3.000 osoba bilo fiktivno prijavljeno u Srebrenici, koji su se nakon izbora odjavili. Među njima su bile i neke javne ličnosti iz svijeta politike, pa čak i novinari.

Tokom ovogodišnjih izbora, optužbe stižu na račun Srba koji su stigli iz Srbije kako bi glasali u ovom gradu.

Šta o svemu kaže Husein Huseinović koji je u posljednjem trenutku odustao od kandidature na srebreničkog načelnika?

„Ono što je najteže – najmanje je birača u samoj Srebrenici. Uglavnom se svi uzdaju na glasove iz Srbije, iz trećeg svijeta, umjesto da se oslone na birače koji su u Srebrenici, da realno oni kreiraju politiku i da iz toga idemo dalje. Bez toga, Srebrenica neće nikad naprijed“, ističe Huseinović.

I prije nego što su izbori održani, Srebrenica je bila u žarištu pažnje političkih stranaka- prvenstveno SDA i SNSD-a koje su se međusobno optuživale da se sprema izborni inženjering.

Enver Kazaz, profesor na sarajevskom fakultetu političkih nauka kaže kako su zapravo ove dvije stranke oličenje dvije krajnje desničarke ideologije, što je dodatno usložnilo ionako napetu situaciju u tom gradu.

„Tako da je Srebrenica pitanje bošnjačko-srpskog sukoba. Gubitak bošnjački u Srebrenici je više simbolički nego li je gubitak lokalne vlasti, koja, ionako, ima male ovlasti. Važno je reći sljedeće, Srebrenica mora biti iščupana iz ralja dva nacionalizma - bošnjačkog i srpskog. Bojim se da to nije moguće i bojim se da sami Srebreničani tj. tamošnje lokalno stanovništvo je prihvatilo jednu jedinu ideologiju, a to je ideologija nacionalizma“, poručuje Kazaz.

I dok se čeka rasplet situacije, srpske stranke najavljuju da će tražiti ponovo brojanje glasova, dok bošnjačke tvrde da će se Bošnjaci iseliti iz Srebrenice ukoliko pobijedi srpski kandidat u tom gradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG