Dostupni linkovi

Srebrenica: Izborni materijal proslijeđen u sjedište CIK-a


Izborni materijal se prikuplja za dostavu CIK-u u Sarajevu, Srebrenica
Izborni materijal se prikuplja za dostavu CIK-u u Sarajevu, Srebrenica

Uz prisustvo ovlaštenih predstavnika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) i svih članova opštinske komisije, danas je iz Srebrenice u sjedište CIK-a proslijeđen sav izborni materijal sa proteklih lokalnih izbora. Brojanje glasova vršiće se u Sarajevu u ponedjeljak od 15 sati.

"Izborni materijal sa svih 27 glasačkih mjesta sa područja opštine Srebrenica proslijeđen je u sjedište Centralne izborne komisije. Tu su i materijali sa pet spornih glasačkih mjesta (Skelani, Petriča, dva iz Doma kulture i iz Osnovne škole Srebrenica) sa kojih nije izvršeno objedinjavanje rezultata. U međuvremenu, počelo je prebrojavanje glasačkih listića pristiglih poštom i nakon i nakon prebrojavanja ovog materijala koji je otpremljen iz Srebrenice, dobićemo konačne rezultate. S obzirom da kasnimo nekoliko dana, proces do objave konačnih rezultata će potrajati", rekao je Nermin Alivuković, predsjednik lokalne izborne komisjije Srebrenica.

Prema riječima Alivukovića, opštinska komisija nastavlja sa radom i zaprima žalbe i prigovore pojedinaca i političkih subjekata koje se odnose na nepravilnosti uočene prilikom održavanja lokalnih izbora.

Slaganje izbornog materijala u dostavno vozilo
Slaganje izbornog materijala u dostavno vozilo


Nakon održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2. oktobra ne smiruju se tenzije oko brojanja glasačkih listića u Srebrenici.

U izbornoj noći, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Mladen Grujičić je slavio pobjedu, a jutro kasnije, pojavio se problem, nakon što je objavljen izvještaj Opštinske izborne komisije prema kojem je hiljadu glasova manje u odnosu na rezultate koji su saopšteni odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Situaciju je dodatno iskomplikovao u utorak 5. oktobra dolazak policije u opštinske prostorije, sa izgovorom da se osigura izborni materijal.

U Srebrenici je bilo prijavljeno 13. 763 birača. Na osnovu prebrojanih oko 89 posto biračkih mjesta, kandidat Mladen Grujičić je osvojio 70.4, dok je njegov protukandidat Ćamil Duraković dobio 29.29 posto glasova. Nezavisni kandidat Desnica Radivojević dobio je 14 glasova.

Politička prepucavanja između Grujičića i Durakovića su nastavljena i nakon izbora, no, čini se, kako je onima koji žive u Srebrenici dosta svega i jedva čekaju da se okonča saga o izborima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG