Dostupni linkovi

Mostar: Dezinfekcija u bolnici gdje su umrle bebe


Mostar
Mostar

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) naredilo je direktoru Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da u Klinici za ginekologiju i porodništvo odmah izvrši dezinfekciju instrumenata.

To uključuje dezinfekciju pribora i okoline, sterilizaciju opreme i pribora za medicinske postupke, provedbu preventivnih i specifičnih mjera, te mikrobiološku kontrolu žive i nežive sredine i druge mjere sukladno.

U augustu i septembru ove godine na Odjelu neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar umrle su četiri bebe kod kojih je zabilježeno prisustvo bakterije Klebsiella pneumoniae.

Kako je saopćeno iz tog Ministarstva zdravstva, uvidom u Protokol za sterilnost za 2016. godinu na Odjelu za mikrobiologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar evidentno je da je 19. augusta 2016. godine, na uzorku brisa korita u predrađaoni na Klinici za ginekologiju i porodništvo utvrđen pozitivan nalaz na bakteriju Klebsiellu pneumoniae te je kantonalni sanitarni inspektor naredio navedene mjere.

Federalnim zdravstvenim inspektorima i kantonalnom sanitarnom inspektoru, koji su vršili nadzor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, nije predočen obrazac "Prijava oboljenja – smrti od zarazne bolesti" sukladno Pravilniku o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti.

Slijedom toga kantonalni sanitarni inspektor podnio je prekršajni nalog kojim se izriče novčana kazna odgovornoj osobi i zdravstvenoj ustanovi za neprijavljivanje zaraznih bolesti sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i propisima donesenim temeljem ovog zakona, navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG