Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Metju" izgubio status uragana


hurricane Matthew

Jedan od najsnažnijih uragana koji su pogodili SAD "Metju", odneo je najmanje 15 života u toj zemlji, ali je rano jutros oslabio na nivo posttrospkog ciklona i krenuo da se pomera ka moru.

Guverner Severne Karoline Pet Makrori upozorio je da "oluja još nije gotova" za tu saveznu američku državu navodeći da je najmanje sedam osoba stradalo u Severnoj Karolini.

Severna Karolina se suočava sa "ogromnim razaranjima" u periodu nakon oluje, rekao je on i pozvao vladu SAD da im pomogne.

AP ističe da su četiri osobe stradale u Floridi, a tri u Džordžiji.

"Metju" je krenuo da se pomera ka moru nakon što je doneo više od 30 centimetara kiše po metru kvadratnom u Severnoj Karolini, gde je izazvao poplave i "zarobio" građane u automobilima i do 160 kilometara u unutrašnjosti.

Više desetina građana, uključujući jednu ženu i dete, spaseno je iz svojih automobila nakon što su nagle poplave, opasne po život, iznenadile brojne građane Severne Karoline.

Centar oluje se u osam časova jutros po lokalnom vremenu preselio na oko 95 kilometara jugoistočno od obale Severne Karoline, krećući se ka moru.

Vetrovi su, međutim, i dalje imali jačinu uragana od 120 kilometara po času.

Meteorolozi predviđaju da bi u Severnoj Karolini i Virdžiniji moglo da padne još kiše i upozoravaju na opasnost od poplava opasnih po život u ponedeljak uveče.

XS
SM
MD
LG