Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SB UN i zvanično nominovao Guterresa


Antonio Guterres, kojeg je SB UN u četvrtak i službeno nominovao za novog generalnog sekretara UN.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i zvanično je u četvrtak jednoglasno nominavo bivšeg portuglaskog premijera i visokog komesara UN za izbjeglice Antonioa Guterresa za generalnog sekretara svjetske oganizacije, koji će na toj dužnosti zamijeniti Ban Ki Muna.

SB je jednoglasno preporučio da 193. Generalna Skupština UN imenuje Guterresa na petogodišnji mandat počevši od 1. januara 2017.

Tako će 67-godišnji Portugalac, zamijeniti 72-godišnjeg Južnokorejanca Ban ki Muna, koji odlazi krajam 2016., nakon odslužena dva mandata na čelu UN.

Guterres je bio premijer Portugalije od 1995. do 2002, a u periodu 2005-2015 bio je Visoki komesar UN za izbjeglice.

Na press konferenciji u Lisabonu u četvrtak nakon zvanične nominacije Guterres je obećao da će na funkciji generalanog sekretara UN "raditi u korist onih najranjivijih".

"Osjećam zahvalnost, ali isto tako i poniznost. Poniznost jer se suočavamo sa dramatičnim problemima u današnjem svijetu. Poniznost je neophodna i da bi se pomoglo najranjivijima, žrtvama konflikata, terorista, te siromašnima čija se prava krše zbog velikih nepravdi širom svijeta" rekao je Guterres.

XS
SM
MD
LG