Dostupni linkovi

Kolumbijci glasaju na referendumu o mirovnom sporazumu s gerilcima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Kolumbiji se danas održava referendum o tome da li građani prihvataju mirovni sporazum potpisan sa ljevičarskim gerilcima Farka, što je uslov da stupi na snagu sporazum kojim se zatvara više od 50-ogodišnji sukob u zemlji.

Gotovo 34,9 miliona birača pozvani su da odgovore sa "Da" ili "Ne" na pitanje "Da li podržavate finalni sporazum o okončanju sukoba i izgradnji trajnog i stabilnog mira?", što je naslov dokumenta od 297 strana koji je rezultat četiri godine pregovora.

Glasanje je počelo danas u 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po centralnoevropskom vremenu) po kišovitom vremenu.

Sporazum sa marksističkom grupom Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Fark) ima za cilj da okonča najduži oružani sukob u Americi, u koji su tokom decenija bile uključene razne geriske grupe ekstremne ljevice, paravojne milicije ekstremne desnice i bezbjednosne snage. U tim sukobima poginulo je više od 260.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 miliona je raseljeno.

Referendum, koji nije obavezan želio je predsjednik zemlje Huan Manuel Santos da bi dao najširi mogući legitimitet sporazumu potpisanom 26. septembra sa šefom Farka, Rodrigom Londonjom, poznatijim po njegovom ratnom nadimku Timoleon Himenez ili Timošenko.

XS
SM
MD
LG