Dostupni linkovi

Pupovac: Nećemo podržati Vladu u kojoj je Hasanbegović ministar


Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac izjavio je za N1 da njegova stranka neće podržati Vladu u kojoj je Zlatko Hasanbegović ministar.

Tri zastupnika srpske manjine i pet zastupnika ostalih manjina jučer su dogovorili zajednički nastup u pregovorima s HDZ-om oko formiranja parlamentarne većine.

Na pitanje o službenoj upotrebi ćirilice u Vukovaru, Pupovac je kazao kako treba poštivati dvije godine staru odluku Ustavnog suda Hrvatske.

Prema toj odluci, hrvatska Vlada trebala je propisati sankcije protiv onih lokalnih vlasti koje ne poštuju zakonsku odredbu o službenoj upotrebi jezika i pisma manjina tamo gdje neke manjine ima više od 1/3 u stanovništvu, što ni vlade Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića nisu napravile.

Također, lokalne vlasti u Vukovaru trebale su po toj odluci dogovoriti sa predstavnicima srpske manjine u gradu opseg primjene zakonske odredbe o službenoj upotrebi jezika i pisma manjina, što nisu napravile, nego su jednostrano obustavile dalje postavljanje ploča sa tekstom na latinici i ćirilici na lokalne institucije.

XS
SM
MD
LG