Dostupni linkovi

Der Spigel: Njemačka šalje vojnu misiju na Mediteran


Ilustracija
Ilustracija

Njemačka planira da pošalje do 650 vojnika u novu misiju NATO za borbu protiv trgovine ljudima u Sredozemnom moru i za borbu protiv šverca naoružanja "Islamske države"(IDIL).

Njemački magazin "Der Spigel" piše da će vladajuća koalicija uskoro plan iznijeti pred parlament radi odobrenja. Njemačko učešće u operaciji NATO "Morski čuvar" trebalo do traje do decembra 2017. godine.

Raspoređenje vojnika dio je šireg plana Njemačke da proširi svoju vojnu ulogu u Evropi i NATO. Ministar odbrane Ursula von der Leyen pokušava da obnovi opremu i broj vojnika u oružanim snagama nakon višegodišnje stagnacije.

"Der Spigel" ističe da su ona i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u pismu poslatom liderima parlamenta da "terorističke organizacije mogu neometano da djeluju" usljed nedostatka državne kontrole duž obale Mediterana u zemljama poput Libije. To predstavlja "značajnu prijetnju našoj sigurnosti".

Kako navodi Reuters, ministarstva vanjskih poslaova i odbrane nijesu još imala komnatr na ove navode.

NATO članice su se dogovorile o novoj pomorskoj misiji na summitu u Poljskoj u julu. Njemački brodovi takođe učestvuju u vojnoj misiji EU pod imenom "Sofija" čiji je zadatak borba protiv krijumčarenja oružaja i ljudi na libijskoj obali.

XS
SM
MD
LG