Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lideri separtista u Ukrajini najavili jednostrani prekid vatre


Sepratistički lideri Donjecka i Luganjska Oleksandar Zaharčenko (l) i Igor Plotnitski

Vođe separatista u istočnoj Ukrajini u Donjecku i Luganjsku najavili su unilateralni prekid vatre koji treba da počne u ponoć 14. septembra.

Oleksandar Zaharčenko, pobunjenički vođa u Donjetsku, najavio je prekid vatre u snimljenoj izjavi objavljenoj danas na ruskoj televiziji. Zaharčeko je rekao da su separatisti "u potpunosti posvećeni" sporazumu iz Minska i vide ga kao "jedino rješenje."

Zaharčenko je apelova na Kijev da slijde njihov primjer.

Sličnu izjavu objavio je lider separtsita u regionu Luganska Igor Plotnitski.

Ovo je prvi put da su pobunjenici sa istoka Ukrajine koje podržava Rusija najavili jednostrani prekid vatre od početka sukoba 2014. godine.

Najava je objavljena nekoliko sati pošo je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao da očekuje da će parlament uskoro glasati o ustavnim amandmanima kojim će se istočnoj Ukrajini omogućiti autonomija..

U sukobu između separatista koje podržava Rusija i ukrajinskih snaga poginulo je više od 9.500 ljudi, od kada su počeli aprila 2014. godine.

Istovremeno je u utorak objavljno da su tri ukrajinska vojnika poginula a 15 ranjeno u borbama sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata.

XS
SM
MD
LG