Dostupni linkovi

Podgorica: Penzioneri KAP-a blokirali ulicu, policija intrvenisala


Rdanici KAP-a sa jednog od ranijih protesta
Rdanici KAP-a sa jednog od ranijih protesta

Bivši radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP), koji traže isplatu otpremnina, blokirali su kružni tok na u Podgorici na Zabjelu na pola sata, kada ih je policija sklonila do trotoara i uspostavila saobraćaj.

Radnici su blokirali oko 11 sati ulaz u kružni tok koji vodi prema Baru, što je prouzrokovalo gužvu i pometnju u saobraćaju u tom dijelu Podgorice.

Blokada je trajala pola sata, kada je policija reagovala.

Prvo je radnike upozorila da se mirno raziđu, jer su u suprotnom najavili da će preduzeti sredstva prinude. Pošto nijesu htjeli da se sklone sa saobraćajnice, pogurala ih je do trotoara, gdje ih je "živim zidom" držala od dalje blokade.

Predstavnici radnika poručili su da neće odustati od svojih zahtjeva, ali da su ovog puta pobijedili mladost i sila.

Policija je najavila i mogućnost privođenja predstavnika penzionera KAP-a, Nikole Rakovića.

Raković je odbio da prekine, kako je rekao, borbu za sopstvena prava dodajući će mu biti čast da u to ime bude privreden.

Radnici su na trotoaru pored kružnog toka na Zabjelu ostali do 12 sati, nakon čega su se vratili u centar grada na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, gdje će protest nastaviti do 16 sati.

Za četvrtak su najavili blokadu saobraćajnice na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću.

Oni su prije sedmicu oko pola sata blokirali saobraćaj u oba smjera na Smokovcu, zbog nepoštovanja Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji je Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

Penzioneri su proteste ispred Skupštine počeli u martu, ali su ih krajem jula privremeno prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Bivši radnici su krajem avgusta pokušali da uđu u Skupštinu, ali ih je policija spriječila u tome, koristeći suzavac u spreju.

Vlada je na sjednici usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Kako je saopšteno Vlada će zaključke uputiti parlamentu i tražiti da se po njima izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

XS
SM
MD
LG