Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ekspert UN za interno raseljene u poseti Srbiji i Kosovu od 11. septembra


Specijalni izvestilac će u Beogradu i Prištini direktno razgovarati i sa interno raseljenim licima

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava interno raseljenih lica Čaloka Bejani posetiće Srbiju i Kosovo u periodu od 11. do 15. septembra da bi ocenio stanje ljudskih prava interno raseljenih lica, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji.

Kako je saopšteno, tokom petodnevne posete Bejani će se osvrnuti na preporuke koje je dao u svom izveštaju, koji je podneo Savetu za ljudska prava UN-a 2013. godine.

Najavljeno je da će se Bejani tokom posete sastati i sa predstavnicima nadležnih institucija, organizacijama civilnog društva i UN partnerima.

Bejani će u Beogradu i Prištini direktno razgovarati i sa interno raseljenim licima, kao i zajednicama u kojima oni žive, a koje se nalaze na raznim lokacijama.

Prisećajući se prethodne posete, Bejani je kazao da se mnogo godina posle prvog talasa raseljavanja, interno raseljena lica i dalje suočavaju sa problemima koji se odnose na pristup zemljištu, stanovanje, imovinu i izglede za trajna rešenja.

"Tokom ove posete, razmatraću napredak koji je učinjen u pogledu zaštite i pomoći koja se pruža svim interno raseljenim licima. Razmotriću isto tako i sve moguće opcije koje postoje za uspostavljanje trajnih rešenja za interno raseljena lica", dodao je Bejani.

Na samom kraju posete Bejani će objaviti saopštenje o nalazima svoje posete.

XS
SM
MD
LG