Dostupni linkovi

Klinton i Tramp: Kako se igra na rusku kartu


Donald Tramp, Vladimir Putin i Hilari Klinton
Donald Tramp, Vladimir Putin i Hilari Klinton

Donald Tramp (Trump), kandidat republikanaca za predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), optužio je rivalku iz Demokratske stranke Hilari Klinton (Hillary Clinton) da nije u stanju da se suprotstavi ljutim protivnicima poput ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iz suparničkog štaba uzvraćaju da se Klintonova pokazala ravnopravnim sagovornikom Putinu dok je bila državni sekretar, za razliku od Trampa koji "podržava ruske interese na štetu američkih".

"Znate, Hilari voli da nastupa odlučno prema Rusiji. No, Putin je gleda i smeje se, tačno?", ovo je Tramp izjavio u utorak veče tokom kampanje u Virdžiniji dan nakon što su ga optužili iz štaba demokrata da podstiče Rusiju da se meša u američke izbore koristeći sajber napade.

Kandidat demokrata za potpredsednika SAD Timoti Kejn (Timothy Kaine) izjavio je da je Hilari Klinton pokazala da može ravnopravno da se nosi sa Putinom u teškim pregovorima kada je bila državni sekretar u administraciji Baraka Obame (Barack) o pitanjima kao što su smanjenje nuklearnog arsenala i uništenje sirijskog hemijskog oružja.

Za razliku od nje, "čini se da Tramp podržava ruske interese na štetu američkih", uzvratio je Kejn u spoljnopolitičkom govoru u Severnoj Karolini.

On je kritikovao Trampove poslovne aranžmane sa Rusijom i veze pojedinih njegovih savetnika sa određenim krugovima u Moskvi.

"On (Tramp) je otvoreno ohrabrivao Rusiju upadne u imejl svog političkog protivnika omogućavajući špijunažu protiv svoje zemlje", kazao je Kejn.

Moskva: Tramp i Klintonova nas ljute

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov kazao je da su međusobne optužbe američkih predsedničkih kandidata oko Rusije "jednostavno smešne. Oni nas ljute".

Rjabkov ističe da su pojedini političari u Zapadnoj Evropi otvoreno stali na stranu jednog od američkih predsednika čime se, za razliku od Rusije, "direktno mešaju" u izbore u SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe nedavno kritikovao taktike kojima se tokom kampanje služe Donald Tramp i Hilari Klinton, ali je odbio da javno izabere na čijoj je strani u predsjedničkoj trci u SAD iako je ranije "optuživan" da potajno favorizuje njujorškog milijardera.

"Oboje koriste taktiku šoka, samo svako na svoj način", rekao je ruski predsjednik u intervjuu za Blumberg i dodao da "ni jedan ni drugi kandidat nisu baš za primer".

Iako su pominjali Rusiju u svojim kampanjama, Putin nije želeo da odgovori na pitanje šta u nastupima kandidata smatra neukusnim, navodi Blumberg.

On je ipak rekao da za kandidate misli da su veoma pametni ljudi koji znaju koje "dugme treba da pritisnu kada im zatreba podrška".

Što se tiče optužbi Rusije da je hakovala naloge američke Demokratske stranke, Putin je odgovorio da su "takvi napadi deo američke političke kulture".

"Znamo da su ruske obaveštajne službe hakovale mejlove Demokratske stranke, a znamo i za Donaldovu spremnost da podrži Putina", izjavila je Klintonova nedavno u intervjuu za Foks televiziju (Fox).

Tramp je u avgustu optužio Stejt department da je u vreme kada je Bil Klinton (Bill Clinton) bio predsednik, odobreno rusko preuzimanje američkog uranijuma i to nakon što je investitor uplatio 145 miliona dolara Klintonovoj fondacji.

"Da li to znači da ja kontrolišem porodicu Klinton? To je totalna besmislica", odgovorio je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Tramp je obećao poboljšanje odnosa sa Rusijom. Klintonova, sa druge strane, Putina naziva "nasilnikom" kojem drugi lideri treba da se suprotstave.

U decembru, Putin je opisao Trampa kao "svestranog i talentovanog čoveka".

Tramp se hvalio da ga je Putin nazvao "genije", i uzvratio mu na komplimentu rečima da je Putin "lider" za razliku od Baraka Obame.

Kako piše Blumberg, Tramp je ipak, pre svega, nepredvidiv - te je uz komplimente Putinu najavio i da će "oboriti sve ruske avione koji izazivaju vojsku SAD".

"Želeo bih da sarađujem sa osobom koja može da donose odgovorne odluke i sprovede sve dogovore, bez obzira kako se preziva", rekao je Putin, na pitanje koga bi radije voleo da čuje na kraju telefonske linije kada bude pokušavao da stabilizuje geopolitičku situaciju.

Odbacujući optužbe iz štaba Klintonove, Tramp je ponovio da će raditi sa Putinom kako bi rešio probleme izazvanih delovanjem militante grupacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji i Iraku. S druge strane, Klintonova je spremna da "preduzme sve što je neophodno" da bi se porazio IDIL, ističe Tramp.

Bitka za neodlučne države

U nastojanju da popravi svoj ne tako uverljiv imidž za vođenje spoljne politike, Tramp je saopštio da ga je podržalo 88 penzionisanih generala i admirala.

Međutim, štab Klintonove je nekoliko sati pre toga nastojao da podseti na sve ranije Trampove uvredljive izjave o veteranima i spoljnoj politici.

Na konferenciji za novinare u ogranizaciji Demokratske stranke prikazan je video sa reakcijama vojnih veterena na Trampove izjave da zna više o "IDIL-u nego američki generali", zatim kritike na račun republikanskog senatora Džona Mekejna (John McCain) zašto je dozvolio da bude zarobljen u Vijetnamu, kao i poređenje svoje žrtve kao biznismena sa nedaćama porodica ubijenih američkih vojnika

Istovremeno, u štabu demokrata su objavili da je nekoliko bivših visokih republikanskih zvaničnika podržalo kandidaturu Hilari Klinton jer smatraju da je Tramp opasan ili nedorastao najvažnijoj funkciji u zemlji.

Hilari Klinton
Hilari Klinton

Klintonova je kritikovala Trampa i zbog izjave da bi se vratio sa aerodroma u Pekingu da je tretiran kao Barak Obama prošle sedmice. Naime, domaćini su primorali američkog predsednika da izađe iz aviona na pomoćna, zadnja vrata na putu za samit G20.

"Ovo su odnosi koji itekako imaju konsekvence", istakla je Klintonova govoreći o relacijama Vašingtona i Pekinga.

"Ne naljutite se i ostanete u avionu, a potom odete kući zato što se vaše i njihovo obezbeđenje prepiru koje će stepenice biti spuštene", istakla je ona.

Dva meseca uoči izbora, fokus u kampanji su spoljnopolitička, kao i pitanja nacionalne bezbednosti. Tramp je poslednjih dana smanjio prednost Klintonove i prema istraživanju CNN uživa podršku 45 procenata građana dok bi za njegovu rivalku glasalo 43 odsto birača.

S druge strane, istraživanje NBC pokazuje da Klintonova vodi sa 48 prema 42 procenta.

Ako se podrška pretvori u elektorske glasove u 50 država, onda Klintonova ima uverljivu prednost, utvrdio je Vošington post.

Sa približavanjem izbora, fokus oba kandidata je na neodlučne države (swing states).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG