Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Izaberimo Hilari jer je najkvalifikovanija


Barack Obama i Hillary Clinton, na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, Filadelfija, 27. jul 2016.

Piše: Alen Mlatišuma, Glas Amerike

Poslednje večeri konvecije, Hilari Klinton (Hillary Clinton) će, u vjerovatno najvažnijem govoru u svojoj političkoj karijeri prihvatiti predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Biće to prvi put da jedna od vodeće dvije američke političke grupacije za najvišu državnu funkciju predlaže ženu.

Demokrate su spremne za istorijsku primopredaju dužnosti. Prvi afromerički predsjednik obećao je u vrlo emotivnom govoru u srijedu da će učiniti sve da ga naslijedi prva predsjednica Amerike.

“Nikada nije bilo tako kvalifikovanog muškarca ili žene. Niti ja, niti Bil (Klinton) nismo bolje kvalifikovani od Hilari Klinton za funkciju predsjednika SAD!" poručio je Barak Obama (Barack Obama). “Spreman sam da predam dužnost…Ove godine, na izborima, tražim od vas da mi se pridružite, da odbacimo cinizam i strah. Da izaberemo Hilari Klinton i pokažemo svijetu da i dalje vjerujemo u ovu divnu zemlju.”

Najistaknutiji funkcioneri Obamine administracije ređali su se za govornicom da pokažu jedinstvenu i snažnu podršku Klintonovoj i istovremeno se, takođe snažno i jedinstveno, konfrontiraju sa stavovima njenog republikanskog oponenta.

“Amerika je već velika. Amerika je već snažna i ja vam garantujem da naša snaga i moć ne zavise od Donalda Trampa ili bilo kog pojedinca” poručio je Obama.

“Tramp pokušava da nam kaže da brine za srednju klasu. Taman posla, to je potpuna besmislica… Ali Hilari zna kako", dodao je Džozef Bajden (Joseph Biden), potrpredsjednik SAD jasno aludirajući da Tramp nije u stanju da se poistovjeti sa problemima srednje klase. "On (Tramp) nema pojma o tome šta Ameriku čini velikom. On, u stvari, uopšte nema pojma i tačka."

Obama: Amerika je već velika i bez Trumpa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Najžešći napad na Trampa stigao je od bivšeg gradonačelnika Njujorka, milijardera Majkla Blumberga (Michael Bloomberg).

“Ja sam Njujočanin. Ja znam prevaranta kad ga vidim", poručio je Blumberg.

"Naša država je predobra da bismo je povjerili slatkorječivom, egoističnom i destruktivnom davaocu praznih obećanja", poručio je Tim Kejn (Tim Kaine), senator iz Virdžinije.

U noći u kojoj je Kejn i zvanično predstavljen kao kandidat Demokrata za potrpredsjednika države, priličnu pažnju privukao je Trampov poziv Rusiji da hakuje email Hilari Klinton, što je protumačeno izdajom nacionalnih interesa i pozivom stranoj obavještajnoj službi da krade povjerljive dokumente i informacije u posjedu američke vlade.

U intervjuu za Glas Amerike, bivši zamjenik američkog državnog sekeratara Nikolas Berns (Nicholas Burns) kaže:

"To su apsolutno nečuvene, nepromišljene i šokantne izjave. Tramp u suštini poziva suparničku silu – Rusku Federaciju – da hakuje mejlove vodećeg predsedničkog kandidata. To je neamerički, to je izdaja naših interesa i vrednosti, i uopšte nije mudro što je Tramp to izjavio”, kaže Berns.

Trampove pristalice, poput Rudija Đulijanija (Rudy Giuliani), bivšeg gradonačelnika Njujorka, te Njuta Ginčriča (Newt Gingrich) bivšeg predsjedavajućeg kongresa, kažu kako je u pitanju metafora i šala.

Međutim, aktuelni vođa republikanaca u Kongresu Pol Rajan (Paul Ryan) – za svaki slučaj – jasno saopštio kako “Rusija predvođena huliganom predstavlja globalnu prijetnju”, uz poziv Putinu da se ne miješa u američki izborni proces.

Uoči finala Demokratsle konvencije, iz republikanskog tabora pozvali su američke birače da ne dozvole da Hilari Klinton preuzme kormilo i praktično omogući još jedan mandat aktuelnoj administraciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG