Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvezde liberalnog krila stranke snažno uz Hilari Klinton


Demokratska nacionalna konvencija, Filadelfija, 25. jul, 2016.

Piše: Alen Mlatišuma, Glas Amerike, VOA

Svi šavovi po kojima je moguće dijeliti Demokratsku stranku mogli su se jasno vidjeti tokom prvog dana Nacionalne stranačke konvencije u Filadefiji. Pristalice liberalne frakcije bliske senatoru Berniju Sandersu (Bernie Sanders) su u nekoliko navrata tokom dana glasno negodovali na svaki pomen imena predsjedničkog kandidata stranke, ali su se do kraja večeri zvuci negodovanja, iako prisutni, uglavnom topili u ovacijama i aplauzima liberalnim zvijezdama koje su odreda pozivale na stranačko jedinstvo - za Hilari Klinton (Hillary Clinton) i protiv Donalda Trampa (Donald Trump).

Najvažnije i najsnažnije poruke uputili su upravo senator Sanders, njegova koleginica iz Masečusetsa, senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i prva dama SAD, Mišel Obama (Mishel Obama).

Bernie Sanders
Bernie Sanders

“Potreban nam je lider koji će nas ujediniti i učiniti jačim – ne lider koji vrijeđa Latinose, Muslimane, žene, Afro-Amerikance i veterane, a priziva podjele među nama. Imajući to u vidu, svaki objektivan posmatrač zaključiće da – na osnovu ideja i liderstva – Hilari Klinton mora da bude novi predsjednik SAD”, poručio je Berni Sanders još jednom obećavši kako će učiniti sve da Klintonova bude prva žena na čelu države.

"Hilari Klinton će biti izuzetan predsjedik i ponosan sam što sam tu da je podržim”, rekao je Sanders.

Sličnu poruku uputila je i od progresivna senatorka Voren, koja nije podržala Hilari Klinton sve dok primarni izbori nisu okončani.

“Nećemo biti Trampova mržnjom ispunjena Amerika. Ne sada, i nikada”, rekla je senatorka Voren.

Mišel Obama povezala je istorijsku šansu koja su ukazala Hilari Klinton sa šansom koju je svojevremeno iskoristio njen suprug i postao prvi Afro-američki predsjednik SAD.

Mishel Obama
Mishel Obama

"Probudim se svakog jutra u kući koju su gradili robovi i gledam svoje kćerke, dvije lijepe I inteligentne mlade crnkinje kako se igraju sa psima na travnjaku Bijele kuće. Zbog Hilari Klinton, moje kćerke i svi naši sinovi i kćerke sad vjeruju da žena može da bude predsjednik države", rekla je Obama.

Demokrate će svakako morati još da rade da bi ubijedile oponente Hilari Klinton da je podrže u novembru.

Vrlo liberalna stranačka platforma u koju su uvršteni brojni zahtjevi pristalica senatora Sandersa dobar je korak ka unutarstranačkom pomirenju. Strah od Trampovog trijumfa takođe bi mogao da doprinese približavanju stavova demokratskih frakcija.

Republikanski kandidat je s velikim uživanjem, iz Sjeverne Karoline, pratio turbulentno otvaranje predsjedničke konvencije svog oponenta,.

"Konvencija republikanaca prošla je vrlo dobro u poređenju sa totalnim haosom kod Demokrata", rekao je Tramp.

Tramp je iskoristio priliku da kritikuje Demokratsku stranku ističući da je prevarila senatora Sandersa i namjestila izbore u korist Klintonove.

On se pozvao na skandal u demokratskom nacionalnom komitetu nakon što je Wikileaks u petak objavio oko 20.000 email poruka koje su na hakeri ukrali sa servera Demokratske stranke. Objavljeni dokumenti svjedoče o pristrasnosti stranačkog rukovodstva na štetu senatora Bernija Sandersa, a u korist Hilari Klinton. Epilog skandala – za sada – jeste ostavka predsjednice DNC-a, Debi Vaserman Šulc (Debbie Wasserman Schultz). Ona će funkciju napustiti odmah poslije konvencije, a preskočila je i obraćanje na Konvenciji koju je trebalo da otvori.

Odmah po otvaranju konvencije, DNC je uputio javno izvinjenje senatoru Sandersu, njigovim pristalicama i stranci.

U međuvremenu, eksperti iz sektora sajber-bezbjednosti i američki zvaničnici objavili su kako vjeruju da ima dokaza da je Rusija orkestrirala objavljivanje povjerljivih dokumenata koji su ukradeni sa servera Demokratske stranke kako bi uticala na predsjedničke izbore u SAD. FBI je saopštio da istražuje hakovanje servera DNC-a. Republikanci i Rusija negirali su optužbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG