Dostupni linkovi

Asadove snage bacile hlorin nad Alepom


Alepo
Alepo

Sirijske snage optužene su da su bacile barel bombe (burad) koje su sadržale otrovni hlorin iz helikoptera iznad Alepa, povrijedivši 80 ljudi.

Zdravstveni radnici, volonteri, izjavili su da ljudi imaju problema sa disanjem nakon napada u oblasti Sukari.

Izvještaj za sada nije potvrđen iz nezavisnih izvora. Istraga UN u avgustu otkrila je da je vlada Bašara al Asad koristila hlorin za napade najmanje još dva puta.

Sirijska vlada je uvijek demantovala da je koristila hemijsko oružje.

Kako navodi BBC, Ibrahem Alhaj, radnik Civilne zaštite i spašavanja izjavio je da je došao na mjesto napada odmah nakon što je helikopter ispustio barel bombe koje su imale četri hlorinska cilindra u oblasti Alepa.

Sirijska civilna odbrana, volonterska hitna služba koja pomaže u oblastima koje drže opzicione grupe, na Facebooku je postavila video u kojem se vidi kako djeca pod stresom uzimaju maske sa kiseonikom da bi disali.

Civilna zaštita je i u avgustu optužila snage Bašara al Asada za jedan napad hlorinom.

Rusija, saveznik sirijske vlade, za napade "toksičnim gasom" u oblastima Alepa koje kontrolišu Asadove snage optužuju pobunjenike.

Hlorin je uobičajena industrijska hemikalija, ali je kao oružje zabranjena Konvencijom o zabrani upotrebe hemijskog oružja.

Ujedinjene nacije koje vode istrage i prikupljaju dokaze o upotrebi hemijskog oružja saopštile su u utorak da su nakon perioda zatišja civili u Siriji uhavćeni u još brutalnijem sukobu nakon obnavljanja ratnih dejstava nego do sada.

XS
SM
MD
LG