Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Momčilu Perišiću zbog odavanja informacija 11.oktobra


Momčilo Perišić

Suđenja bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je optužen za odavanje poverljivih informacija američkom diplomati, trebalo bi da počne 11. oktobra u Višem sudu.

Uz Perišića su optužene još dve osobe, Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, a odbrana ponovo traži da suđenje bude otvoreno za javnost.

"Predmet je još uvek pod velom tajnosti a prvostepeni sudija treba da oduči i o našem zahtevu da što više bude otvoren za javnost", rekao je agenciji Beta Perišićev pravni zastupnik Novak Lukić.

On je dodao i da bi "nastavak suđenja Perišiću trebalo da počne 11. oktobra".

Sudjenje bivšem načelniku Generaštaba Vojske Jugoslavije je više puta odlagano, a poslednji put 5. jula, jer Viši sud nije bio spreman da vodi postupak zbog obimnosti predmeta i kratkog vemena za upoznavanjem dostavljenih spisa iz Apelacionog suda.

Perišić je uhapšen marta 2002. u motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je odavao poverljive informacije američkom diplomati Džonu Nejboru.

Postupak protiv njega prvo je, te godine, vodilo bivše vojno tužilaštvo a zatim je proces prelazio na druge instance, u zavisnosti od menjanja sudskog sistema.

Bivši načelnik Generalštba Vojske Jugoslavije, koji je u međuvremenu nekoliko godina proveo u Haškom tribunalu gde je oslobođen optužbi, više puta je negirao krivicu u slučaju odavanja poverljivih informacija.

Vojno tužilaštvo podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. zbog "odavanja poverljivih informacija" američkom diplomati.

XS
SM
MD
LG