Dostupni linkovi

Potvrđena smrt predsjednika Uzbekistana Islama Karimova


Islam Karimov
Islam Karimov

Uzbekistanska državna TV objavila je i timi i potvrdila vijesti da je predsjednik Uzbekistana Ismail Karimov umro i da će biti sahranjen u suboru u rodnom Samarkandu koji se nalazi na legendarnom Putu svile.

Najavljena je i trodnevna nacionalna žalost.

Karimov je 27 godina vladao Uzbekistanom "gvozdenom pesnicom" od sticanja nezavisnosti uz svoj uski unutrašnji krug i zahvaljujući potpunoj kontroli nad službama bezbjednosti brutalno se odnosio prema disidentima.

Ranije su danas strani lideri počeli da izažavju saučešće vlastima Uzbekistana zbog smrti dugogodišnjeg predsjednika te zemlje Islama Karimova, i pored toga što zvanični Taškent nije potvrđivao da je umro.

Ranije u petak samo je objavljeno da je zdravstveno stanje 78-godišnjeg Karimova pogoršano. Prema nepotvrđenim informacijama doživio je moždani udar.

Turski premijer Binali Yildirim ranije je danas na sjednici vlade koja se direktno prenosila objavio da je Karimov umro i izrazio saučešće vlastima i narodu Uzbekistana.

Predsjednici Irana i Gruzije takođe su danas izrazili žaljene da zbog smrti Islama Karimova.

Agenicija Reuters je takođe citirala tri diplomatska izvora koja su potvrdili da je Karimov umro, ali da se zvanična potvrda čekala.

Prema navodima medija u samoj zemlji su u toku pripreme sa njegovu sahranu. U njegovom rodnom mjestu Samarkandu koji se nalazi uz stari Put svile, priprema se velika sahrana kojoj će u subotu, 3. septembra, prema riječima anonimnih stranih zvaničnika prisustvovati lideri susjednih Kirgistana i Avganistana.

Vlasti Uzbekistana drže u tajnosti sve što se događa još od 27. avgusta i objave da je Karimov hospitalizovan, mada se još od tada šire glasine da je već umro ali da njegov bliski krug pokušava pronači nekoga ko bi ga zamijenio. Karimov nema očiglednog nasljednika pa se spekuliše da će to biti neko iz njegovog najbližeg kruga.

Karimov je jedni lider Uzbekistana u post-sovjetskog eri te zemlje. U javnosti nije viđen od polovine avgusta.

XS
SM
MD
LG