Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogherini i Hahn pozdravili usvajanje Mehanizma koordinacije


Johannes Hahn i Federica Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn pozdravili su usvajanje Mehanizma koordinacije.

Podsjetili su da to tijelo ima za cilj unapređivanje koordinacije i provedbe politike zemlje, uključujući one koje se tiču finansijske pomoći EU, kao i da bi se osigurao efikasniji i učinkovitiji odnos između BiH i EU.

U zajedničkoj izjavi ocijenili su da je to važan korak koji će se uzeti u obzir tokom razgovora s Vijećem pri razmatranju aplikacije BiH za članstvo u EU, a njegova učinkovita provedba na svim nivoima će biti od ključne važnosti.

Istaknuli su i da je tokom proteklih mjeseci napravljen napredak u naporima BiH da se približi EU budući da je u julu, Protokol za prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) parafiran i odluka je donesena da se krene s programom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će osigurati ključnu podršku za provedbu Reformske agende.

"EU potiče lidere BiH da nastave s pojačanim pozitivnim odnosima, da konstruktivno i kroz dijalog rješavaju politička pitanja i fokusiraju se na reforme koje su potrebne za dobrobit bh. građana. S naše strane, nastavit ćemo blizak i dinamičan angažman s BiH kako bi se unaprijedili napori ka članstvu u EU", naglasili su Mogherini i Hahn u zajedničkoj izjavi koju prenosi Delegacija EU u BiH.

XS
SM
MD
LG