Dostupni linkovi

Francuska: Troje uhapšeno zbog pripremanja napada


Policija u Francuskoj u okviru pojačanih mera bezbednosti
Policija u Francuskoj u okviru pojačanih mera bezbednosti

Sedam osoba uhapšeno je tokom avgusta u Francuskoj zbog povezanosti sa terorističkim mrežama, od kojih su najmanje tri "imale razrađene planove za napade", izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

"Broj ljudi uhapšenih u prvih šest mesec zbog povezanosti sa terorističkim organizacijama jednak je ukupnom broju uhapšenih tokom cele prošle godine", rekao je danas Kaznev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kolegom Tomasom de Mezijerom.

Prema podacima koje je početkom avgusta objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, od početka ove godine, u okviru antiterorističke kampanje uhapšeno je 165 osoba, od kojih je 91 optužena, a 63 su i dalje u pritvoru.

Jedan šesnaestogodišnji dečak, koji je izjavio da je spreman da izvrši teroristički napad u Francuskoj, uhapšen je početkom meseca u Parizu, a u Klermon-Feranu, policija je uhapsila 18-godišnji mladića, optuženog za širenje "nasilne verske propagande na internetu".

Francuska je bila meta tri teroristička napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, a najkrvaviji masakri dogodili su se u novembru prošle godine u Parizu, kada je ubijeno 130 osoba, i u Nici, na dan proslave Dana Bastilje 14. jula ove godine, kada je poginulo 86 ljudi.

Vlada navodi da je opasnost od terorizma "i dalje na najvišem nivou", a mnoge tradicionalne proslave i festivali otkazani su iz bezbednosnih razloga.

XS
SM
MD
LG