Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NUNS: Vučić na nepimeran način govorio o novinarima javnog serivsa


Ilustracija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas kao krajnje neprimeren način na koji je predsednik Vlade Aleksandar Vučić govorio o novinarima Radio-televizije Srbije (RTS) na pres konferenciji u ponedeljak i pozvalo premijera da u javnoj komunikaciji pokaže viši stepen odgovornosti za kulturu govora.

U saopštenju NUNS je naveo da ničim potkrepljene tvrdnje da novinari javnog servisa šire mržnju a da su pojedini urednici RTS-a "političke persone par ekselans" predstavljaju direktan pritisak na uredjivačku politiku tog medija, što je zabranjeno domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama o slobodi medija.

Udruženje je dodalo da je premijer izjavom "ne idem na RTS već četiri, pet meseci" demonstrirao neodgovornost i kada je reč o njegovoj obavezi prema javnosti.

"Predsednik vlade jedne uređene, demokratski nastrojene države dužan je da se javnosti obraća putem medija bez ikakve diskriminacije. Posebno je neprihvatljivo to da najviši državni funkcioner u izvršnoj vlasti javno diskriminiše nacionalni javni servis. Briga o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama u nadležnosti je regulatornih i samoregulatornih tela a ne izvršne vlasti", navodi se u saopštenju.

NUNS je ponovo pozvao premijera i da u javnoj komunikaciji pokaže viši stepen odgovornosti za kulturu govora.

"Nedoličnim izrazima na jučerašnjoj pres konferenciji Aleksandar Vučić, zapravo, doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način javnog ophođenja, neprimeren i opasan za slobodno, demokratsko društvo", naveo je NUNS.

XS
SM
MD
LG