Dostupni linkovi

Oštre osude napada na Radio televiziju Kosovo


Zgrada Skupštine Kosova, ilustrativna fotografija

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, saopštio je da je napad na Radio televiziju Kosovo kriminalno delo u nizu sličnih dela koja su se desila u poslednje vreme, a koja za cilj imaju da ugroze javni red, bezbednost građana i zvaničnika javnih institucija.

“Mi smo demokratska država i ni jednom nećemo dopustiti da nasilje i metode zastrašivanja utiču na državnu agendu, političku debatu i slobodu medija”, kaže se u reakciji Veseljija. On je pozvao odgovorne organe da se počinioci ovog čina izvedu pred lice pravde.

I Vlada Kosova je osudila napad, navodeći da se radi o napadu na slobodu govora i nad svim medijima na Kosovu.

Vlada je pozvala odgovorne organe da istraže slučaj, dok je od predstavnika političkih partija zatražila da u svom javnom diskursu “ne etiketiraju, napadaju ili linčiraju javne i private medije” radi zaštite i poštovanaja slobode govora.

Asocijacija novinara Kosova takođe je osudila jučerašnji napad na javni servis i od odgovornih organa zatražila da se hitno istraži slučaj.

“Ovo je kriminalno delo koje mora da se sankcioniše”, navodi se u reakciji. Napad su osudili i dva sindikata radnika ovog servisa.

Javni servis napadnut je u ponedeljak uveče ručnom granatom koja je eksplodirala u dvorištu zgrade. U vreme napada, u prostorijama RTK bilo je uposlenih, ali žrtava nije bilo.

Policija Kosova je izašla na licu mesta odmah nakon napada koji se desio oko 22 časova u ponedeljak, i uviđaj je trajao do devet sati u utorak ujutru.

“Policija radi na analizi svih činjenica i relevantnih dokaza, uključujući snimke bezbednosnih kamera, a u cilju ravetljavanja ovog slučaja što pre i izvođenjem počionioca pred pravosudnim organima“, navode iz policije.

Početkom avgusta, zoljom je napadnuta i Skupština Kosova.

Na Kosovu inače vlada napeta situacija zbog velikih sporenja vlasti i opozicije o Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Skupština ovaj sporazum treba da ratifikuje 1. septembra, dok je najveća opoziciona partija, pokret Samoopredeljenje, za taj dan najavio proteste unutar i van Skupštine.

XS
SM
MD
LG