Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija Kosova: Bilbord u Mušitištu volja građana


Policija Kosova

Tokom vikenda, u Mušitištu je postavljen bilbord uz natpis “Ovo su lokalni Srbi Mušitišta uradili prije odlaska”. Bilbord je postavljen nakon najavljenog povratka raseljenih Srba u ovo mjesto.

Policija Kosova smatra da postavljanje bilborda sa slikama zapaljenih kuća u Mušitištu, opština Suva Reka, predstavlja izražavanje slobodne volje građana, što nije zabranjeno ili protivzakonito.

Portparol policija u Prizrenu, Hazir Beriša, za RSE je kazao da policija nije pronašla elemenate za krivično djelo.

S druge strane, tako nešto, osudio je zamjenik premijera iz srpske zajednice, Branimir Stojanović.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak on je rekao da je najveći broj mještana Mušitišta iskazao dobru volju za povratak Srba, ali postavljanje bilborda od strane osoba koje se nisu potpisale, govori da povratak Srba ne podržavaju svi.

„Mi znamo da se 1999. godine mnogo toga teškog dešavalo na tim prostorima. Žalimo za svim žrtvama koje su se desile. Ne želimo da ih negiramo, ali ne pristajemo na kvalifikaciju da su svi Srbi krivi zbog toga. Svaki krivac i svako ko je učestvovao u nekom zločinu ima svoje ime i prezime i tako trebaju da se tretiraju“, poručio je Stojanović.

On je dodao da se pojedinci protive povratku iz ličnih motiva.

Stojanović je istakao da će ostati istrajan u svom opredeljenju da se ljudi vrate u Mušitištu, te je pozvao mještane na suzdržanost prilikom dolaska Srba 28. avgusta na seosku slavu.

Stojanović je takođe pozvao i institucije da prate šta se dešava u tom selu.

XS
SM
MD
LG