Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvizdić: Potrebna ozbiljnija reakcija međunarodne zajednice oko referenduma


Predsjedavjući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u petak da bi međunarodna zajednica uskoro trebalo ozbiljnije da djeluje povodom najavljenog referenduma u Republici Srpskoj o Danu RS.

Međunarodna zajednica u prvoj fazi upozorava, ali u narednoj fazi koja postaje ozbiljnija ona treba da djeluje jer za to ima instrumente, rekao je Zvizdić za regionalnu televiziju N1.

Referendum od danu RS 9. januaru zakazan je za 25. septembar, iako je Ustavni sud BiH utvrdio da propisivanje 9. januara kao Dana Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH.

Zvizdić je rekao da bi neustavni referendum u RS, mogao na kraju dovesti i do ugrožavanja mira i sigurnosti u BiH.

"Svako onaj koji misli da bi bilo kakav referendum o bilo kakvom teritorijalnom i drugom otcepljenju ili podjeli unutar BiH mogao proći mirno, ili mogao proći bez ozbiljnih problema unutar BiH i samim tim bez ozbiljnih problema u regionu, krajnje je naivan", kazao je Zvizdić.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika za BiH Brus Berton rekao je ove sedmice da referendum u RS o Danu Republike predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, dodajući da OHR pažljivo prati razvoj situacije i drži sve opcije otvorene.

"Pravosnažna odluka Ustavnog suda BiH ne može se jednostavno poništiti, a organi vlasti imaju obavezu da provedu odluku Suda. Stoga pozivam organe RS da poštuju osnovne postulate Mirovnog sporazuma, i to ne samo kada to njima odgovara, i da potraže rješenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom", rekao je Berton.

XS
SM
MD
LG