Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD poslale 15 zatvorenika iz zatvora Gvantanamo u UAE


Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Američke Države su poslale 15 zatvorenika iz zatvora u Gvantanamu u Ujedinjene Arapske Emirate, što je najveća grupa zatvorenika oslobođena za vreme administracije predsednika Baraka Obame, saopštio je Pentagon.

U Emirate je poslato 12 državljana Jemena i tri Avganistanca, što je deo napora da se smanji broj zatvorenika u američkom zatvoru na Kubi, koji Obama želi da zatvori, prenela je agencija AP.

Prema zvaničnim podacima Pentagona, u Gvantanamu, otvorenom u januaru 2002. godine da bi se tu držali strani borci osumnjičeni za povezanost sa talibanima ili Al-Kaidom, ostao je još 61 zatvorenik.

Tokom mandata predsednika SAD Džordža Buša mlađeg su iz Gvantanama oslobođena 532 zatvorenika, koje su američke vlasti uglavnom slale u velikim grupama u Avganistan i Saudijsku Arabiju.

Grupa od 15 zatvorenika koji su poslednji pušteni iz zatvora u Gvantanamu je tamo boravila bez zvanične optužnice, a neki su se tamo nalazili više od 14 godina.

Njihovo oslobađanje je odobrio Odbor za reviziju kazni, čiji su članovi predstavnici šest američkih državnih agencija.

Specijalni izaslanik Stejt Departmenta za zatvaranje Gvantanama Li Voloski je izjavio da su SAD zahvalne Ujedinjenim Arapskim Emiratima za prihvat najnovije grupe od 15 zatvorenika i za pomoć u omogućavanju zatvaranja tog zatvora.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG