Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDS neće biti protiv referenduma u RS


Potpredsjednik Srpske demokratske stranke, Ognjen Tadić tvrdi da bi eventualna odluka visokog predstavnika u BiH, kojom bi osporio referendum o 9. januaru kao Danu RS-a, išla u korist entitetskog predsjednika Milorad Dodika.

''Visoki predstavnik ne bi imao pravo da donosi odluke koje su u suprotnosti s ustavnim poretkom ove zemlje, a dio tog ustavnog poretka je i RS. Ako se to ipak dogodi, smatrat ćemo da je to podrška Miloradu Dodiku i njegovim nastojanjima da sve ovo pretvori u jeftine političke poene, kako bi se pokazalo da je on mučenik koji nešto želi da uradi, a neko mu to ne dozvoljava'', ustvrdio je Tadić.

U tom slučaju, dodao je, vidjela bi se sprega koja postoji između „dijela međunarodne zajednice i Dodika, koja je dovela do toga da je RS najzaduženija zemlja na Balkanu i s najmanjim stepenom ljudskih prava.

Tadić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je sporno to što se referendum želi pretvoriti u izborno pitanje, jer će biti održan sedam dana prije izbora, a već se zna i rezultat izjašnjavaja građana.

Ali, dodao je, SDS neće biti protiv referenduma.

XS
SM
MD
LG