Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preduzeća iz Nestro grupacije utajila više od 11 miliona KM poreza


Ilustrativna fotografija

Poreska uprava Republike Srpske otkrila je da su sva preduzeća iz Nestro grupacije – Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, Nestro Petrol i Optima grupa transfernim cijenama utajili više od 11 miliona KM poreza, objavio je poslovni portal CAPITAL.ba.

Navodi se kako su ruski investitori koji su vlasnici Nestro grupacije, milione maraka poreza utajili kroz brojne transakcije sa povezanim pravnim licima.

Međutim, iako su u kontrolama transakcija sa povezanim licima poreznici utvrdili višemilionske obaveze preduzeća iz Nestro grupacije, one nikada nisu plaćene u tom iznosu. Sve njihove žalbe na utvrđenu utaju, su usvojene i obaveze drastično smanjene.

Poreska uprava je provela istragu transfernih cijena u Nestro grupaciji za period 2005 – 2011. godina. Tako je za Rafineriju Brod utvrđeno da mora platiti 9,8 miliona KM poreskih obaveza, da bi nakon procesa žalbe bilo naloženo plaćanje obaveze od oko 340 hiljada KM I taj iznos je plaćen.

Nestro petrol je trebao da plati 1.3 miliona KM, no u ponovljenom postupku su obaveze smanjene za 1.2 miliona KM.

Rafinerija ulja u Modriči trebala je da plati blizu 850 hiljada KM obaveza, da bi na kraju postupka i te obaveze bile smanjenje na nešto više od 700 hiljada KM.

XS
SM
MD
LG