Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sobotka: Kad bude dostignuta gornja granica, molbe za azil u Austriji tek 2017.


Ilustrativna fotografija

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotoka istakao je da će Austrija, kada se bude dostigla za ovu godinu određena gornja granica od 37.500 za prijem tražilaca azila, svaki dalji podnosilac molbe morati da čeka do 2017. godine

"Odlučan sam da primenim odluku vlade. Kada se dostigne brojka od 37.500 molbi to znači da će ko dođe posle toga morati da čeka do 2017. godine. Tada više nećemo prihvatati molbe za dobijanje azila i to će biti primenjeno bilo vanredne uredbe ili ne", podvukao je Sobotka u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Preneo je da je trenutno u Austriji 24.000 molbi za dobijanje azila koje su prihvaćene na obradu, tako da će na jesen zasigurno biti blizu utvrđene gornje granice.

Sobotka se zalaže za to da vlada što pre usvoji vanrednu uredbu, koja bi stupila na snagu nakon što bude dostignuta gornja granica za prijem molbi za azil, kako bi se odredilo kako dalje delovati.

"Radi se o uredbi za održavanje javnog reda i unutrašnje bezbednosti, ali i pre svega o socijalnoj sigurnosti. Nezaposlenost izbeglica dalje raste. Ne možemo im pružiti niti radna mesta, niti dobru integraciju", poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Što se terorističkih pretnji protiv Austrije tiče, Sobotka je rekao da je veoma zabrinut, posebno zbog 280 boraca koji su iz Austrije otišli u Siriju.

"Predstavićemo u septembru novi paket mera. Važan je bolji video nadzor. Pogledali smo kako to Britanci rade. Predložiću olakšan pristup podacima kamera, na primer kafića i slično. Dalje moramo bolje nadzirati određene grupe. Videli smo, na primer, koliko se Čečena radikalizovalo. Neophodno je da postoji program da se tim ljudima ponudi posao i bolja integracija", zaključio je Sobotka.

XS
SM
MD
LG