Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija odbacuje pozive Vašingtona za uzdržanost u borbama oko Alepa


Alepo

Rusija je ocenila kao neprihvatljiv ton američkog državnog sekretara Džona Kerija koji je pozvao Rusiju kao i sirijski režim da pokažu uzdržanost u borbama oko Alepa.

"Čim je ostvaren pravi napredak u borbama protiv terorista, koji su ostvarili sirijska vlada i vojska uz našu podršku, Amerikanci su počeli da pribegavaju nekorektnim metodama, i da traže od nas da prestanemo da se borimo protiv terorista", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za agenciju RIA Novosti.

On je rekao da je to potpuno "neprikladno" i optužio SAD da štite pobunjenike i njihove ekstremističke saveznike koje su u Alepu, velikom gradu na severu Sirije, opkolile snage sirijskog režima.

Džon Keri je rekao juče da Rusija i sirijski režim treba da pokažu uzdržanost u ofanzivi u Alepu. On je rekao da su napadi sirijskih snaga sprečili sastanak zaraćenih snaga u ponedeljak u okviru medjunarodog projekta o političkoj tranziciji u Siriji.

Vašington i Moskva su kopredsedavajući Medjunarodne grupe za podršku Siriji koja okuplja oko dvadeset zemalja i koja je u novembru 2015. u Beču sastavila mapu puta za mir, što je u decembru potvrdjeno rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG