Dostupni linkovi

Austrija pozvala posmatrače OEBS-a zbog predsedničkih izbora


Aleksander Van der Belen i Norbert Hofer
Aleksander Van der Belen i Norbert Hofer

Ministarstvo inostranih poslova Austrije uputilo je danas zvaničan poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da pošalje posmatrače na ponovljene predsedničke izbore, koji će biti održani 2. oktobra.

Bečki dnevnik "Prese" ističe da će razgovori o toku posmatranja izbora biti održani krajem avgusta.

Pozivanje posmatrača OEBS na predsedničke izbore izazvalo je burne rasprave u Austriji, nakon što je Ustavni sud poništio rezultate drugog kruga predsedničkih izbora održanih 22. maja.

Tako je kancelar Kristijan Kern bio jasno protiv posmatrača OEBS, uz argument da bi to štetilo imidžu Austrije.

Međutim, posmatranje izbora od strane OEBS nije novina.

Na predsedničkim izborima 2010. godine, koji su okončani ponovnim izborom Hajnca Fišera, bili su posmatrači OEBS-a prisutni i oni su u svom izveštaju predložili izmene izbornog zakona vezano za glasanje putem pošte, čije je nepravilno prebrojavanje dovelo do poništavanja glasanja ove godine.

Još pre početka "prave" predizborne kampanje, koja treba da startuje početkom septembra, kandidat Zelenih Aleksander van der Belen izazvao je političku buru svojom najavom da ne bi prihvatio polaganje zakletve lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) na mesto kancelara u slučaju pobede te stranke na parlamentarnim izborima.

S druge strane, FPO najavljuje da će se još više angažovati na predstojećim izborima, jer je drugi krug, koji je poništen, pokazao da je kandidat ove stranke Norbert Hofer, posebno u Beču, loše prošao.

XS
SM
MD
LG