Dostupni linkovi

Nemačka: Vraćanje smrtne kazne u Tursku značilo bi kraj pregovora sa EU


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da mu prenese da bi ponovno uvođenje smrtne kazne posle neuspelog puča stavilo tačku na izglede njegove zemlje za ulazak u EU, kao i da izrazi zabrinutost zbog tekućih čistki u Turskoj.

U telefonskom razgovoru nemačka kancelarka je "vrlo jasno" prenela predsedniku Turske da Nemačka, kao i cela Evropska unija, odbacuju smrtnu kaznu i da naglasi da ta kazna "ni u kom slučaju nije kompatibilna sa ulaskom u EU", rekao je potparol kancelarke.

Merkel je tokom razgovora istakla da je nedavni talas hapšenja i otpuštanja u vojsci, policiji i pravosuđu "izvor velike zabrinutosti" u Berlinu, i ponovo je pozvala Erdogana da poštuje vladavinu prava.

Portparol Štefan Zibert već je ranije rekao da bi uvođenje smrtne kazne u Turskoj značilo kraj pregovora o pridruženju sa EU.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u Briselu da se SAD i EU zalažu za poštovanje demokratije i ljudskih prava u Turskoj.

EU i SAD slažu se da Turska u odgovoru na neuspeli puč mora da poštuje demokratiju i ljudska prava i osnovne slobode, rekla je Mogerini na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

Erdogan je u nedelju nagovestio mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj posle propalog vojnog puča u noći od petka na subotu. Ankara je ukinula smrtnu kaznu 2004. u okviru svoje kandidature za članstvo u EU. Turske vlasti su danas saopštile da je 7.543 vojnika i sudije pritvoreno, a da je gotovo 9.000 policajaca, žandarma i funkcionera otpušteno. Zbog tih mera Erdoganovi kritičari, koji ga optužuju da želi da iskoristi neuspeli puč još više učvrsti svoju vlast već osumnjičenim za autokratsko ponašanje. Turski premijer je rekao da se čistke sprovode u pravnom okviru.

XS
SM
MD
LG