Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Austrija: Država plijeni rodnu kuću Adolfa Hitlera


Rodna kuća Adolfa Hitlera

Austrijska Vlada će oduzeti kuću u kojoj je 1889. godine rođen nacistički vođa Adolf Hitler kako bi se spriječilo da objekat postane mjesto hodočašća neonacista.

Vlasnica kuća, starija penzionerka, odbacila je do sada više ponuda otkupa zgrade u mjestu Braunau am Inn i sada će dobiti obeštećenje.

Porodica aktuelne vlasnice prodala je tu kuću 1938. godine nakon Anšlusa Austrije, Nacional-socijalističkoj stranci za veliku svota novca. Porodica je ponovo vraća u svoje vlasništvo 1954. godine.

Ipak, postoji nesporazum oko toga šta sada treba da se uradi sa kućom, javlja BBC.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Wolfgang Sobotka želi da se kuća demolira, ali drugi kažu da bi muzej ili eventualno supermarket bili efikasniji u procesu depolitizacije ovog objekta.

"Odluka je neophodna jer država želi da spriječi da ta kuća postane 'kultno mjesto' za neonaciste, što se dešavalo često u prošlosti, kada su se ljudi tu okupljali da uzvikuju nacističke slogane", rekao je Sobotka.

On je dodao da je njegova vizija da rodna kuća Hitlera bude uništena.

Ipak, vicekancelar Reinhold Mitterlehner, rekao je da bi neki projekat sa "obrazovnim vrijednostima", kao što je muzej, bio bolje rješenje za ovo mjesto, piše list "Die Presse".

XS
SM
MD
LG